Порошенко обяви: Въвеждам военно положение в цяла Украйна, ако мирът не се спазва

Президентът на Украйна Петро Порошенко потвърди намерението си да въведе военно положение в Украйна, ако мирът не бъде спазен, съобщи ТАСС.

„Още преди срещата в Минск, предупредих кабинета на министрите на Украйна какво трябва да направим, ако мирът не бъде спазен. Това ще е едно трудно, но необходимо решение за въвеждане на военно положение. Още един път подчертавам: в този случай, военно положение ще бъде въведено не само в Донецк и Луганск, но и в цяла Украйна“, заяви президентът.

Порошенко все пак изрази надежда, че от полунощ в Донбас ще влезе в сила примирието, което бе съгласувано от лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция в Минск. В хода на предаване на бойна техника на граничарите в събота украинският президент заяви, че „все още разчита на победата на здравия разум“ и „че стрелбата ще спре от полунощ“. „Остават десет часа“, каза той. Порошенко посочи, че пред Украйна има два варианта – „или врагът ще прекрати огъня и ще започне деескалация, а след това и политическо разрешаване, или конфликтът ще продължи да ескалира“.

„По който и сценарий да се развият събитията утре, още много години военната заплаха от изток ще надвисва над Украйна и ще са ни нужни продължителни усилия за укрепване на отбранителната способност на страната“, добави държавният глава.

Русия е готова да съдейства за реализацията на минските договорености, се казва в изявление на руското външнополитическо ведомство, съобщи РИА Новости.

Москва призова „страните от украинския конфликт към стриктно изпълнение на поетите задължения“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят