Девин даде курбан срещу бедствия и трагедии

Стотици християни и мюсюлмани заедно се помолиха в събота да няма повече бедствия, наводнения и трагедии в община Девин.

С дарения от целия град беше сготвен курбан, който осветиха и благословиха духовниците на Девин - свещеник Тодор Веселинов и имама Ружди Скендеров.

Населението дарило в църквата и джамията общо 6 животни и 11 183 лв. За курбана бяха сготвени 21 животни в двата храма, още за 5 133 лева са купени посуда, хляб и вода.

Останаха 6 050 лева, които са поделени по равно и дадени в двата храма за други молебени за здраве, каза кметът на Девин Цветалин Пенков.

Под организацията на общината курбана бе раздаден на площада в центъра на града. Стотици се молиха да спре серията от трагедии, които преживя града в последните месеци.

Преди Коледа при жестока катастрофа при село Широка лъка загинаха на място 18-годишните абитуриенти от Девин - Александър, Симон и Васил.

При наводнението на 1 февруари т.г. река Девинска отнесе джипа на семейство Маргарита и Захари Вълкови. Жестоката нелепа трагедия шокира града. Телата им се издирваха за пореден ден вчера в язовир "Цанков камък". Хора от общината, доброволци, пожарникари и полицаи обикалят с бинокли бреговете на язовира.

От понеделник ще бъде подновено претърсването с лодки и водолази, планира се отново да се включи и вертолет, каза Пенков.

Щетите от наводнението в Девин се оценяват на около 3 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони