Боеве до дупка преди примирието в Украйна

Примирието в Източна Украйна, което трябва да влезе в сила в полунощ срещу неделя, бе поставено на карта заради продължаващите интензивни боеве и взаимните обвинения на Москва и Киев.

Най-малко 14 души, включително шестима цивилни, загинаха за 24 часа в района на конфликта. Спирането на огъня бе договорено след маратонски 16-часови разговори в Минск между лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия.

„Ще има или мир, или военно положение“, заплаши украинският президент Петро Порошенко. В същото време Русия обвини Украйна и Запада, че изопачават договореното примирие. „Представители на Украйна и западни държави, специално САЩ, са солидарни с позицията на крайни националисти във Върховната рада и започнаха да нарушават споразуменията от Минск“, обявиха от МВнР в Москва.

Взаимните обвинения се разменяха на фона на тежки боеве за Дебалцево, за който Киев твърди, че все още е под негов контрол. Градът бе подложен на жесток артилерийски обстрел, включително и по жилищни сгради. Шефът на местната полиция Вячеслав Аброскин съобщи, че ракета „Град“ е ударила сградата на полицейското управление. Здравните власти в града обявиха, че много хора са избягали от домовете си и се укриват в мазетата на болниците, където има лекарства и вода, но няма ток. Американският посланик в Киев Джефри Пайет написа в туитър, че проруските бунтовници край Дебалцево имат повече тежки оръжия от много европейски страни - членки на НАТО, и публикува сателитна снимка за потвърждение.

Снаряд попадна вчера до резиденцията в Донецк на Александър Захарченко, лидер на Донецката народна република. Убитите са двама, ранените - четирима. Градът е крепост на опълченците. Един човек е загинал вчера в пристанищния град Мариупол, който все още е под контрола на Киев.

В телефонен разговор тази вечер канцлерката Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и Петро Порошенко изразиха безпокойство за ситуацията около Дебалцево и обявиха, че ще следят внимателно ставащото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят