Корея дава 6 стипендии за българи

Шест стипендии за български граждани дава правителството на Република Корея, съобщиха от посолството за "Труд". Средствата са за онези, които искат да получат магистърска или докторска степен. Одобрението на кандидатите, които задължително трябва да имат високи постижения и да владеят английски език, зависи само от корейската страна. Срокът за подаване на документи е 27 март, а пълната информация може да се намери на интернет страницата на посолството, както и на тази на министерството на образованието.

Там има и информация за кандидатстване в женския университет Пситет Евха (Ewha Womans University) . Всяка година този вуз приема само жени от 104 държави в близо 100 специалности. Вузът предоставя пълна или частична стипендия на одобрените кандидати. Подаването на документите е от 15 април до 15 май. Повече информация може да се поиска и намери на адрес [email protected] или на https://enter.ewha.ac.kr.

Корейското правителство от години отпуска стипендии за български студенти и учени. Предимство се дава на онези, които са в природните науки.

Стипендиите по правило покриват всички разходи, а те не са малко. Само таксата за обучение е от 2000 до над 5000 долара на семестър според специалността.

Корея не е сред топ дестинациите за българските студенти, които избират да учат в чужбина. Но повечето от младежите, които отиват в тази посока, са възпитаници на американски вузове. Затова няма и точна статистика колко българи се обучават там.

Тенденциите показват, че след 10 години това може да се промени, защото в момента изучаването на източни езици и култури е хит в училищата. Освен това бъдещето на висшето образование е в Азия, предричат образователни експерти, позовавайки се на световните рейтингови класации за вузовете.

Според този на списание Times Higher Education за младите университети, които са на не повече от 50 години, сред първите 5 в света 4 са в Азия. На първо място е Научнотехническият университет в Поханг, Корея, известен като POSTECH.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини