Каан Урганджъоулу ще се жени Коварният Емир от "Черна любов" е със солидно образование

От Шумен до сцената на X-Factor във Финландия Викторио Ангелов стига до първото си живо предаване

Сръбският министър на отбраната отмени посещението си в Хърватия

Урфа е първият християнски град Регионът в днешна Турция и днес пази православни манастири и църкви

Заловиха бракониери с 1000 метра мрежи

Рокер избяга от полицаи, захвърли мотора си край Монтана

Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома

Джеймс Камерън смята да заснеме още четири филма “Аватар”

Уникати от гаража: Шуменски бизнесмен вае купи от авточасти Валери Балабанов-Барни майстори по 10 месеца наградите в памет на приятеля си

“Природозащитници” искат да живеят в частна собственост

Адвокат Емануил Йорданов пред „Труд” за арестувания за бомбата на мача: Извършителят е преценил, че най-благоприятно за него е да се предаде в полицията

С биберон и козе мляко хранят 3-те мечета в Парка над Белица, ще ги пращат в Гърция, за да оцелеят

Цвета Караянчева: Нека президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите

Корнелия Нинова: Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, отколкото съдържание

Португалската легенда Шимао Саброса ексклузивно пред “Труд”: Никой не може да смени Стоичков в Барселона

Спасиха дете с половин гръден кош

Човекът има 12 ребра. А малката Мария се ражда с 3 слепени и недоразвити, и други 4 – също увредени. Не само това, ами липсва и защитата от тъканите, които пазят сърцето. Затова всяко негово биене буквално се вижда под тънката кожа на детето.

„Тригодишното момиченце се ражда с наполовина липсващ гръден кош…”, обясни пред „Труд” д-р Атанас Кацаров, и.д. началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в „Пирогов” и зам.-председател на съвета на директорите му. Той и проф. Росен Дребов извършват уникална за страната операция с поставянето на импланти, благодарение на които Мария днес вече се движи като всяко нормално момиченце, играе с куклите и ги вози с любимата количка. А изкривеният гръбначен стълб е изправен.

„Започнахме да водим Мария по лекари още докато бе на пет-шест месеца, тъй като имаше проблем с пръстчето й. Но докато не видяхме материалите с проф. Дребов, които вие, медиите, публикувахте, за т.нар. растящи ребра (б. р. – през август м.г.), нито един лекар не каза: „Дайте детайлно да изследваме детето ви”, разказа пред „Труд” майката Иванка Христозова от Панагюрище. Лекарите, които родителите посещават, обясняват какъв е проблемът с липсващите ребра, но са категорични, че нищо не може да се направи. „Трябвало само да пазим детето”, върна се в спомените си жената. Тя обаче научава за подобна операция, извършена в „Пирогов” на едногодишната Сияна от Трън. Тя пък идва на бял свят с 4 липсващи ребра, останалите под тях слепени, няма и гръдна мускулатура.

„Д-р Кацаров и проф. Дребов оперираха Мария на 27 януари. Много се притеснявах какъв ще е резултатът. Отидох и се помолих. Успокоих се едва когато я видях в реанимацията, когато започна да се движи и ходи”, каза майката и сълзи нахлуха в очите й.

„Малформацията на Мария е уникална, тъй като седемте ребра са недоразвити по дължина, а има и слепване на трето, четвърто и пето ребро, което по време на растежа е довело да изкривяване на гръбначния стълб”, описа случая проф. Дребов. А заради липсата на т. нар. ребрена дъга дори при леко нараняване в областта на сърцето, пазено само от кожа, детето е било в риск от внезапна смърт. Затова проф. Дребов и д-р Кацаров осигуряват защитен корсет за Мария. Той е като рицарска броня, но с нарисувани пеперудки и пази сърцето от външен удар. Т.е. живота на момиченцето. В същото време оказва и благоприятен ефект срещу сколиозата (изкривяването на гръбначния стълб).

„Тя ще носи корсета, докато спре да расте – каза д-р Кацаров. И добави: – По време на операцията разделихме трите слепени ребра и поставихме импланти между тях (те ще останат в тялото на детето една година), за да ги държат стабилно на разстояние.” Така те вече ще растат отделени и като при нормалните хора.

„Тазгодишното издание на ”Българската Коледа” е посветено на вродените заболявания. „Пирогов” кандидатства за получаване на средства, защото при нас се насочват много такива болни деца”, добави д-р Кацаров. Спешната болница има нужда от нова апаратура, която ще спести хиляди левове на родителите и на държавата, стига да се подпомогне екипът й.

А д-р Кацаров и проф. Дребов вече готвят още едно дете за операция като на Мария.

##########

Проф. Росен Дребов:

С д-р Кацаров сме си поставили за цел да пренесем от Западна Европа и Турция у нас иновативните техники на операции при деформации на гръдната клетка и опорно-двигателния апарат. Така ще направим икономии на разходите, които Фондът за лечение на деца плаща за тях в чужбина.

Когато хирургичното им лечение се извършва у нас, се спестяват средства, с които ще се покриват имплантите и консумативите за две или три други болни българчета.

Така ще можем да помогнем на повече малки пациенти на сегашната стойност на лечението на едно от тях.

##########

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.