Спасиха дете с половин гръден кош

Човекът има 12 ребра. А малката Мария се ражда с 3 слепени и недоразвити, и други 4 - също увредени. Не само това, ами липсва и защитата от тъканите, които пазят сърцето. Затова всяко негово биене буквално се вижда под тънката кожа на детето.

„Тригодишното момиченце се ражда с наполовина липсващ гръден кош...”, обясни пред „Труд” д-р Атанас Кацаров, и.д. началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в „Пирогов” и зам.-председател на съвета на директорите му. Той и проф. Росен Дребов извършват уникална за страната операция с поставянето на импланти, благодарение на които Мария днес вече се движи като всяко нормално момиченце, играе с куклите и ги вози с любимата количка. А изкривеният гръбначен стълб е изправен.

„Започнахме да водим Мария по лекари още докато бе на пет-шест месеца, тъй като имаше проблем с пръстчето й. Но докато не видяхме материалите с проф. Дребов, които вие, медиите, публикувахте, за т.нар. растящи ребра (б. р. - през август м.г.), нито един лекар не каза: „Дайте детайлно да изследваме детето ви”, разказа пред „Труд” майката Иванка Христозова от Панагюрище. Лекарите, които родителите посещават, обясняват какъв е проблемът с липсващите ребра, но са категорични, че нищо не може да се направи. „Трябвало само да пазим детето”, върна се в спомените си жената. Тя обаче научава за подобна операция, извършена в „Пирогов” на едногодишната Сияна от Трън. Тя пък идва на бял свят с 4 липсващи ребра, останалите под тях слепени, няма и гръдна мускулатура.

„Д-р Кацаров и проф. Дребов оперираха Мария на 27 януари. Много се притеснявах какъв ще е резултатът. Отидох и се помолих. Успокоих се едва когато я видях в реанимацията, когато започна да се движи и ходи”, каза майката и сълзи нахлуха в очите й.

„Малформацията на Мария е уникална, тъй като седемте ребра са недоразвити по дължина, а има и слепване на трето, четвърто и пето ребро, което по време на растежа е довело да изкривяване на гръбначния стълб”, описа случая проф. Дребов. А заради липсата на т. нар. ребрена дъга дори при леко нараняване в областта на сърцето, пазено само от кожа, детето е било в риск от внезапна смърт. Затова проф. Дребов и д-р Кацаров осигуряват защитен корсет за Мария. Той е като рицарска броня, но с нарисувани пеперудки и пази сърцето от външен удар. Т.е. живота на момиченцето. В същото време оказва и благоприятен ефект срещу сколиозата (изкривяването на гръбначния стълб).

„Тя ще носи корсета, докато спре да расте - каза д-р Кацаров. И добави: - По време на операцията разделихме трите слепени ребра и поставихме импланти между тях (те ще останат в тялото на детето една година), за да ги държат стабилно на разстояние.” Така те вече ще растат отделени и като при нормалните хора.

„Тазгодишното издание на ”Българската Коледа” е посветено на вродените заболявания. „Пирогов” кандидатства за получаване на средства, защото при нас се насочват много такива болни деца”, добави д-р Кацаров. Спешната болница има нужда от нова апаратура, която ще спести хиляди левове на родителите и на държавата, стига да се подпомогне екипът й.

А д-р Кацаров и проф. Дребов вече готвят още едно дете за операция като на Мария.

##########

Проф. Росен Дребов:

С д-р Кацаров сме си поставили за цел да пренесем от Западна Европа и Турция у нас иновативните техники на операции при деформации на гръдната клетка и опорно-двигателния апарат. Така ще направим икономии на разходите, които Фондът за лечение на деца плаща за тях в чужбина.

Когато хирургичното им лечение се извършва у нас, се спестяват средства, с които ще се покриват имплантите и консумативите за две или три други болни българчета.

Така ще можем да помогнем на повече малки пациенти на сегашната стойност на лечението на едно от тях.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве