Арестуваха за подкуп русенски съдия (ОБЗОР)

Наказателен съдия от Районния съд в Русе е арестуван при операция на ДАНС след сигнал за подкуп, научи вчера "Труд". Николай Стефанов е задържан към 15,30 часа миналата събота в лекия му автомобил на улица "Тодор Александров".

Минути преди полицейската засада русенският адвокат и бивш районен прокурор със скандална слава Свилен Стефанов твърдял, че дал 1000 лева на съдията. В сигнала си до МВР, препратен до ДАНС, той пишел, че сумата била поискана от Стефанов, за да да реши дело в полза на негови клиенти - трима непълнолетни, извършили дързък грабеж за 34 лева от свой братовчед.

При обиска на магистрата Стафонав и колата му след ареста не били открити никакви пари, обясниха обаче запознати със случая.

Съдия Стефанов бил разпитан от следовател и ще остане в ареста за 72 часа. Повдигнато му е обвинение за „квалифициран подкуп като длъжностно лице" по чл.301-302 от Наказателния кодекс. Текстът предвижда за виновния от 3 до 10 години затвор и до 20 000 лв. Глоба.

Досъдебното производство за магистрата ще се води по компетентност от Софийска градска прокуратура ( СГС) 48-годишният адвокат Свилен Стефанов също е разпитан от следовател, но само като свидетел. Той няма да бъде привлечен като обвиняем за даване на подкуп, защото е подал сигнал за престъплението.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев не вдигаше вчера мобилния си телефон.

"Уведомен съм за задържания съдия, но нямам абсолютно никаква информация", заяви председателят на Районния съд в крайдунавския град Венцислав Василев. Той предположи, че ако има достатъчно доказателства за подкуп, освен наказателно дело, срещу Николай Стефанов ще се образува и дисциплинарно производство. "Случаят е изключително неприятен, защото хвърля петно върху съда", каза Венцислав Василев. Досега срещу съдия Стефанов няма официални жалби и дисциплинарни наказания. Репутацията му е безукорна - на справедлив съдия, който проучва задълбочено делата си.

Магистратът със

7500 лева заем

Николай Стефанов е завършил право в Русенския университет /РУ/ и има 16-годишен стаж като младши съдия и съдия в наказателната колегия на Районния съд. Той е и хоноруван асистент по наказателно право в Юридическия факултет на РУ. В декларацията си м.г. до Сметната палата съдията е обявил, че през 2013 г. е купил автомобил Рено за 2700 лв. от заеми, а е продал Мицубиши. Имал е потребителски заем за 7500 лв. Съпругата му е получила 6000 лв. от наеми, а той - 1043 лв. от други източници. Те имат две деца.

Адвокатът - бивш прокурор

прочут с пиянство

Името на адв. Свилен Стефанов /48 г./ нашумя преди 7 г., когато беше принуден да подаде оставка „по лични мотиви" като прокурор в Районна прокуратура заради пиянски скандал в заведението "Магнит" в Русе през октомври 2008 г. Там той беше буйствал и арестуван от пристигналите полицаи с които се държал непристойно, включително в сградата на Второ РУП. Оттам го изпратили да преспи в изтрезвителя. , Прекият му ръководител поиска да се образува срищу него дисциплинарно производство. Случаят стигна до ВСС. Свилен Стефанов предпочете да избегне уволнението и подаде оставка след над 13 г. стаж в съдебната система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право