Туркините на бунт срещу насилието

Хиляди туркини излязоха на протести в големите градове в южната ни съседка, включително в Истанбул и Анкара, заради зверското убийство на 20-годишната студентка по психология Йозджеган Аслан.

Младата жена изчезнала в сряда, когато се връщала в родния си средиземноморски град Мерсин с маршрутка. Полицията откри овъгленото й тяло на дъното на местна река чак в петък. Арестувани бяха трима души - шофьорът на маршрутката, баща му и негов приятел.

Според агенция Доган шофьорът се опитал да изнасили Йозджеган, но тя се съпротивила и го напръскала със спрей сълзотворен газ. Разгневен той я заклал, а по-късно с помощта на съучастниците си я изгорил и се отървал от трупа.

Лично президентът Реджеп Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу се обадили на роднините на убитата, за да изкажат съболезнования. Но протестиращите жени обвиниха именно тях за растящия през дългогодишното им ислямистко управление брой на убийствата на жени и изнасилванията. През 2014 г. те са били съответно около 300 и 100. През ноември м.г. Ердоган разбуни духовете, като заяви, че жените не били равни на мъжете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят