Вижте убиеца от Копенхаген

Убиецът от Копенхаген е излежал присъда за нападение в метрото само преди няколко седмици, съобщава TV2. 22-годишният Омар Абдел Хамид ал-Хюсеин е бил осъден, след като през 2013 г. напада и намушква с нож в метрото друг, по-млад мъж.

Днес сутринта полицията в Копенхаген застреля Омар на гара Норебро, в когото са намерени два пистолета. При претърсване на района униформените са открили още дрехи и автоматично оръжие.

Все още не са ясни мотивите, накарали Омар Хюсеин да нападне кафенето и след това да стреля пред синагогата.

Полицията в норвежката столица Осло бе приведена днес в повишена готовност заради двете въоръжени нападения вчера в Копенхаген, предаде ТАСС. Макар да са въведени засилени мерки за сигурност, равнището на терористични заплаха не е променено.

Министър-председателят на Норвегия Ерна Сулберг изказа от името на норвежкия народ съболезнования на роднините и близките на загиналите в датската столица. Според нея много сложно е да се предотвратят терористични атаки, извършени от отделни хора или от малки групи.

Норвежките специални служби внимателно следят представителите на радикални групировки в страната. Не трябва обаче да се вземат прибързани решения, основани на страха. Това ще е победа за терористите, каза Сулберг.

Финландската полиция също засили опраната на синагоги и други обекти, които биха могли да станат мишена на терористи, съобщи министерството на вътрешните работи в Хелзинки. В комюникето е посочено, че няма сведения за конкретна заплаха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят