Фандъкова: Строителството на метрото и всички ремонти в София се движат в срок

Порожанов: Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума, но ще отложим евтаназията

ЕК започва процедура за санкции срещу Унгария заради одобрения пакет от закони „Стоп Сорос“

Баба Дора от Шарково: Има настроения срещу мен в селото

Европейският комисар Пиер Московиси предупреди за удар върху пазарите, ако търговското напрежение ескалира

Хайко Маас: Германия ще иска за ЕС постоянно място в Съвета за сигурност на ООН

Тръмп заявил на Путин, че „не може да продължава с намесата в изборите“

Проф. Овчаров празнува 61-ви рожден ден „Труд” с пожелания крепко здраве и още находки

Променлива облачност и вятър днес, максималните температури ще са между 24° и 29°

Посолството на Русия в САЩ получи разрешение да посети задържаната за шпионаж Мария Бутина

Руските и сирийските власти са установили център за завръщащи се бежанци край Дамаск

Извънредното положение в Турция е отменено

Планираната за днес евтаназия на животни се отлага

На 19 юли 2018 да почерпят

Законът за спорта влиза за второ гласуване през септември Направени са 130 предложения за промени между първо и второ четене

Вижте 12-те най-вероятни причини за края на света

12 са начините, по които светът може да свърши. Това показва проучване на Университета в Оксфорд, цитирано от Daily Mail. Екип от Институт за бъдещето на човечеството към Оксфордския университет и фондация „Глобални предизвикателства“ излезе с първата сериозна научна оценка на апокалиптичните рискове, пред които сме изправени.Някои от сценариите са резултат от събития, които са извън нашия контрол. Например сблъсък на огромен астероид със Земята, изригването на супервулкан. Сериозна заплаха за човечеството носят и неговите собствени постижения като изкуствения интелект и нанотехнологиите. Технологичният напредък има потенциал да донесе големи ползи за хората, но може да доведе и до нашата смърт.

„Това е научна оценка на сценариите човешката раса да отиде в забвение, но е и призив за действие, човечеството да се изправи пред предизвикателствата да превърне своите технологични постижения в начин за справяне с апокалипсиса“, се казва в доклада.

Глобална пандемия

Апокалиптичната болест, която човек вече е в състояние да създаде, би била нелечима (като Ебола), почти винаги с фатален край (като бяс), изключително заразна (подобно на обикновена настинка) и с дълги инкубационни периоди (като HIV). Ако тези разрушителни функции, бъдат обединени в един патоген, той ще е в състояние да съчетава функции от различни вируси. Тогава броят на загиналите ще бъде с изключителни мащаби, заради модерния транспорт и високата гъстота на населението.

Супервулкан

Опасността от супервулкан е базирана на изригване с мощност 1000 пъти по-голяма от нормалното изхвърляне на аерозоли и прах, изпратени в атмосферата. Този прах ще абсорбира слънчевите лъчи и ще предизвика глобална „вулканична зима“ – с ефекти, подобни на тези, причинени от астероид или ядрена война. С наличната технология, с която човечеството разполага в момента не може да се направи почти нищо, за да се предотвратят пораженията.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект може би е най-дискутираната апокалиптична заплаха. Става дума за развитието на машини и софтуер до човешко ниво на интелигентност. Такива интелекти не могат да бъдат лесно контролирани – нито от създателите им, нито от международен орган.Липсата на контрол може да доведе до възможността машините сами да засилват собствена си интелигентност. И ако те решат, че човечеството няма никаква стойност, ще са в състояние да изградят свят без хора. В същото време изкуственият интелект е с най-голям потенциал да се пребори с другите рискове, изложени в доклада, което го прави инструмент с големи възможности за помощ на човечеството.

Екстремно изменението на климата

Учените в момента прогнозират, че промените в климата, причинени от човешка дейност, като добавяне на въглероден диоксид в атмосферата, биха довели до глобално вдигане на температурите средно с 4°С. Съществуват и по-крайни прогнози затоплянето да стигне с до 6°С. Въздействието ще бъде най-силно в по-бедните страни, които ще станат необитаеми, заключва изследването, и ще доведе до масови жертви, глад и масова миграция.

Синтетичната биология

Генното инженерство на супер-организми може да бъде от полза за човечеството. Но освобождаването на супер-организъм, който е насочен към хората, или изключително важна част от екосистемата, може да свърши с катастрофа. Това може да стане при случайно или непреднамерено изпускане от лаборатория в случаи на биовойна или биотероризъм. Въздействието ще бъде по-лошо от всяка пандемия.

Астероид

Може да звучи като научна фантастика, но сблъсък с астероид може да доведе до края на света. Големи астероидни сблъсъци в обекти с мащаб 5 или повече километра се случват веднъж на 20 милиона години. Когато това стане енергията, която ще се освободи при сблъсъка ще е 100 000 пъти по-голяма от тази, произведена от най-голямата бомба, взривявана някога на Земята. Резултатът ще е унищожена площ с размерите на държава като Холандия.

След първоначалния удар, катаклизмите ще продължат заради от облаците прах, които ще бъдат изхвърлени в атмосферата. Това ще доведе до климатични изменения, което ще затрудни снабдяването на човечеството с храна и ще доведе до политическа нестабилност.

Екологичен колапс

Пълното разбиване на глобалната екосистема често води до масово измиране. Вероятността за това зависи от степента, в която хората зависят от самата екосистемата. Измирането може да бъде забавено, чрез начин на живот, който е независим от системата. Постигането на независим, от глобалната екологична система, живот особено по време на срив ще бъде голямо технологично предизвикателство.

Нанотехнологията

Супер прецизното производство на атомно ниво, може да създаде материали с нови свойства, изключително издръжливи и „умни“ и това би било от голяма полза за човечеството. Нанотехнологиите могат обаче и да са причина за най-големите проблеми в света, в това число изчерпването на природните ресурси и чистата вода, замърсяването, климатичните промени и дори бедността. Те могат да доведат и до създаването на голям арсенал от конвенционални и нови оръжия.

Ядрената война

Страхът от апокалиптична ядрена война между Русия и САЩ тресе световната общност в продължение на десетилетия. Днес заплахата може и да не е чак толкова голяма, но потенциалът за умишлен или случаен ядрен конфликт не е намален. Според някои оценки заплахата от ядрена война е около 10 на 100.

Дали ефектът от войната ще бъде засилен, зависи от това ще се предизвика ли „ядрена зима“ – създаване на облак високо в атмосферата, който блокира слънчевите лъчи, водейки до температури под нулата и вероятно унищожение на озоновия слой. За да се случи това, бомбите ще трябва да предизвикат мащабни огнени експлозии, които да вдигнат праха достатъчно високо в атмосферата. Последиците ще доведат до масов глад и най-вероятно държавите ще се разпаднат.

Лоши правителства

Това се отнася за две основни категории вероятни държавни бедствия – неспособност на правителствата за решаване на основните проблеми и активно и нарочно причиняване на лоши условия за населението. Пример за първото е провал за намаляване на крайната бедност. За второто – изграждане на глобални тоталитарни държави. Промените в технологиите, политиката и обществото могат да доведат до създаването на по-добри правителства, но могат да направят и обратното.

Глобален колапс на системата

Това широко понятие се отнася до икономически или обществен срив в световен мащаб, който включва граждански вълнения и разбиване на реда и закона. Това би довело до невъзможност за продължаване на човешкия живот чисто физически. Има твърде много неизвестни фактори, за да се предскаже какъв точно ще бъде резултатът, но учените са наблюдавали реакции в сложно свързани системи като екология и финанси. Оттам произлиза и увереността им, че резултатът от глобален колапс на системата ще е фатален за човешкия род. Възможността за срив е по-голяма, когато няколко мрежи зависят една от друга, посочват още изследователите.

Неизвестни последствия

Един от сценариите за края на света представлява съвкупност от всички неизвестни рискове за човечеството – явления, които не са изследвани или пък се появяват изключително рядко и то в изолация. Заедно те представляват значителна апокалиптична заплаха.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.