Фалирал мол в Русе завлече с дългове за над 60 милиона куп фирми

Фалиралият „Мегамол Русе” завлече куп фирми. Неизплатените дългове към банка, строителни компании и други контрагенти са за над 60 милиона лева, показва списъкът с приети вземания на кредиторите, одобрен от синдика на дружеството, пише „Преса”

Най-големият дълг – 56.6 милиона лева е към банка, финансирала изграждането на търговския комплекс. Но има и доста строителни фирми, които не ас си получили парите. Неизплащането на сумите на контрагенти отново напомня за трудния начин за правене на бизнес в България, тъй като се налага да се чака с години, докато се получи възнаграждение за свършена работа.

Подобни случаи могат да доведат до фалит на коректни компании, които са свършили всичко по договор, но нямат насрещно плащане. Според данни на Българска стопанска камара междуфирмената задлъжнялост вече е достигнала космическите за нас 169 милиарда лева.

Проучване на колекторска фирма показва, че компанията в страната са толерантни и могат да изтърпят забавяне на плащанията до 7 месеца, преди да предприемат мерки за събиране на дълговете си.

В същото време, опитът у нас показва, че ако плащане се забави повече от три месеца, неговото реализиране по принцип не се случва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини