Форум на "Труд" за лечението на сърдечносъдовите заболявания: Властта се ангажира със законови промени (Галерия)

Мненията, които обменят водещите специалисти в лечението на сърдечносъдовите заболявания на днешната кръгла маса, могат да прераснат в законодателни инициативи. Това заяви председателят на парламента г-жа Цецка Цачева, откривайки форум за по-ефективното лечение на сърдечносъдовите заболявания, който е под нейния патронаж.

Дебатът се организира от в. "Труд", Дружеството на кардиолозите в България, българското дружество по кардиохирургия и българското дружество по интервенционална кардиология.

Цачева припомни, че близо 2 милиона българи страдат от високо артериално налягане, а 66 процента от смъртността у нас се дължи на сърдечно съдовите заболявания. "Точно по тази причина за пореден път в Народното събрание се поставят проблеми, които са бич за нацията", посочи Цачева. 

Думата след нея взе здравният министър д-р Петър Москов. Той заяви, че дали от догодина една инвазивна кардиология ще сключи договор с касата, ще зависи от ефективността на приложеното лечение, удовлетвореността на пациента и дали извършваните интервенции са били наложителни. Т.е. ако в лабораторията се изследват пациенти със здрави съдове, това ще е обективен критерий тя да не получава средства от Здравната каса. Той обеща, ако се постигне консенсус, нормативно да се разпише функционирането на харт тимовете (от английски "сърдечни отбори"). Те ще бъдат съставени от кардиолози, инвазивни кардиолози и кардиохирурзи, а ще определят кое е най-подходящото лечение за всеки пациент със сърдечносъдово заболяване.

Очаквайте подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве