Промени в организацията на движението в София за провеждане на тържествено шествие на 24 май

Съдът върна Габриела Медарова в ареста "Искам при родителите ми, да се лекувам и да уча", примоли се 21-годишната танцьорка

Красимир Каракачанов: Интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС и НАТО ще осигури траен мир, стабилност и просперитет за всички държави от региона

Вижте какво ще решава Министерски съвет на 23 май 2018 г.

17 училища и забавачки обновяват в София това лято Психолози помагат на учители и родители с нов проект на Столична община

МРРБ и АПИ отказаха да предявяват граждански искове срещу бившия шеф на пътната агенция Лазар Лазаров

Шофьор на лек автомобил е пострадал тежко след като е катастрофирал с два автобуса, превозващи деца край село Антон

Стоичков: В казармата исках да напусна България

Нина Добрев: Обичам те, мамо, до луната и обратно Звездата сподели множество фотографии, на които е заедно с майка си

„Росатом“ обяви, че ще участва в търга за строителството на АЕЦ „Белене“

САЩ вдигнаха митата за китайската стомана, внасяна през Виетнам

Кампания “Селфи с книгата, която чета” стартира в Търново Близо 60% от българските мъже не са прочели нито една книга през изминалата година, а при жените този процент е 42.2%

Мотофреза размаза мъж насред село

Германия бави предаването на наш наркопласьор

Задържаха двама телефонни измамници в Силистра

България е първа в ЕС по дял на сивата икономика – 32%

България е номер едно в Европейския съюз със своите 32% дял на неформална икономика спрямо БВП. Това заяви на пресконференция проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България, цитиран от БГНЕС.

“България наред с повечето страни поднесе изненада-вместо да намалява неформалния сектор в условия на криза, той се разраства още повече. Освен това 40% от работещите по света са в неформалната икономика, и има над 20 трилиона долара оборот в този сектор”, подчерта още проф. Кръстьо Петков.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че всички глобални институции разпознават неформалната икономика като заплаха за световния ред. Според него има нужда от по-ясна дефиниция за това кой кого е в неформалната икономика.

“Трябва да се стъпи върху правата на хората, които са незащитени и нерегламентирани, като най-важното е да се гарантира сигурност на доходите”, каза Димитров. Като пример за сива икономика той посочи мартеничките, които всички ние купуваме на 1 март. Димитров поясни, че в повечето случаи всички тези мартеници са произведени в неформална икономика или в Китай.

Според президентът на КНСБ са нужни конкретни текстове, които отправят задачи към съответните правителства по темата за неформалната икономика. “Трябва да се проследи производствената верига, за да се види откъде идва доставката на продуктите. Когато този, който е най-отдолу печели жълти стотинки е очевидно, че цялата печалба се трансформира нагоре по веригата. Искаме социална защита, достойни доходи и по-видима формална заетост. Неформалната икономика е най-онеправдана от гледна точка на условията на работа, работно време и осигуровки”, обобщи Димитров.

Според мнението му увеличението на минималната работна заплата и доходи за осигуряване по сектори вадят на светло доходите на работещите. Пламен Димитров издаде, че Икономическият и социален съвет подготвя становище за формализиране на неформалната икономика на наша почва.

Григор Градев, изпълнителен секретар на ПАН европейски регионален съвет посочи, че се засилва неформализация на формалния сектор. “Предизвикателството е голямо и колкото повече се чака и хората се оставят сами срещу системата процесите ще се задълбочават. Източноевропейските общества са много засегнати от явлението на неформалната икономика”, посочи той.

Алисън Тейт от ITUC информира, че повече от 200 млн. души по света живеят в безработица. В някои от най-богатите страни в света дори до 90 % от работната ръка е неформална, отбеляза още тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.