Няма засегнати българи от пожарите в района на Атина

Сътрудничим си с Русия срещу фалшивите хапчета

Уникален печат открит в крепостта Лютица

Започва повторно вземане на проби за чума в Болярово Зоната за наблюдение и проверка става 10+10 км

Трима чужденци преспаха в ареста заради кражба и побой

Преведени са 1 060 000 лв. по помощта „де минимис“ за общините в Ямболско и Бургаско, засегнати от чума по животните

Лекари спасиха шестима с безкръвни сърдечносъдови интервенции

Армията, флотът и авиацията се включват в борбата с огнената стихия в Атика

Дядо вкара ало-измамник в ареста, даде му вестници

Доналд Тръмп: Северна Корея не е изстрелвала ракета от 9 месеца

Катастрофа между кола и камион затвори за движение Прохода на Републиката

Тир помля такси в Търново Пострадали са шофьорът и двама пътници в колата

Каракачанов за напрежението в Странджа: Тази излишна политическа истерия на опозицията не я разбирам

Пламен Димитров, КНСБ: Искаме 12% увеличение на заплатите в бюджетната сфера за 2019 г.

Община Бургас ремонтира и обнови пострадали от вандализъм детски площадки в „Меден Рудник“

България е първа в ЕС по дял на сивата икономика – 32%

България е номер едно в Европейския съюз със своите 32% дял на неформална икономика спрямо БВП. Това заяви на пресконференция проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България, цитиран от БГНЕС.

„България наред с повечето страни поднесе изненада-вместо да намалява неформалния сектор в условия на криза, той се разраства още повече. Освен това 40% от работещите по света са в неформалната икономика, и има над 20 трилиона долара оборот в този сектор“, подчерта още проф. Кръстьо Петков.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че всички глобални институции разпознават неформалната икономика като заплаха за световния ред. Според него има нужда от по-ясна дефиниция за това кой кого е в неформалната икономика.

„Трябва да се стъпи върху правата на хората, които са незащитени и нерегламентирани, като най-важното е да се гарантира сигурност на доходите“, каза Димитров. Като пример за сива икономика той посочи мартеничките, които всички ние купуваме на 1 март. Димитров поясни, че в повечето случаи всички тези мартеници са произведени в неформална икономика или в Китай.

Според президентът на КНСБ са нужни конкретни текстове, които отправят задачи към съответните правителства по темата за неформалната икономика. „Трябва да се проследи производствената верига, за да се види откъде идва доставката на продуктите. Когато този, който е най-отдолу печели жълти стотинки е очевидно, че цялата печалба се трансформира нагоре по веригата. Искаме социална защита, достойни доходи и по-видима формална заетост. Неформалната икономика е най-онеправдана от гледна точка на условията на работа, работно време и осигуровки“, обобщи Димитров.

Според мнението му увеличението на минималната работна заплата и доходи за осигуряване по сектори вадят на светло доходите на работещите. Пламен Димитров издаде, че Икономическият и социален съвет подготвя становище за формализиране на неформалната икономика на наша почва.

Григор Градев, изпълнителен секретар на ПАН европейски регионален съвет посочи, че се засилва неформализация на формалния сектор. „Предизвикателството е голямо и колкото повече се чака и хората се оставят сами срещу системата процесите ще се задълбочават. Източноевропейските общества са много засегнати от явлението на неформалната икономика“, посочи той.

Алисън Тейт от ITUC информира, че повече от 200 млн. души по света живеят в безработица. В някои от най-богатите страни в света дори до 90 % от работната ръка е неформална, отбеляза още тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.