На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

България е първа в ЕС по дял на сивата икономика – 32%

България е номер едно в Европейския съюз със своите 32% дял на неформална икономика спрямо БВП. Това заяви на пресконференция проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България, цитиран от БГНЕС.

„България наред с повечето страни поднесе изненада-вместо да намалява неформалния сектор в условия на криза, той се разраства още повече. Освен това 40% от работещите по света са в неформалната икономика, и има над 20 трилиона долара оборот в този сектор“, подчерта още проф. Кръстьо Петков.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че всички глобални институции разпознават неформалната икономика като заплаха за световния ред. Според него има нужда от по-ясна дефиниция за това кой кого е в неформалната икономика.

„Трябва да се стъпи върху правата на хората, които са незащитени и нерегламентирани, като най-важното е да се гарантира сигурност на доходите“, каза Димитров. Като пример за сива икономика той посочи мартеничките, които всички ние купуваме на 1 март. Димитров поясни, че в повечето случаи всички тези мартеници са произведени в неформална икономика или в Китай.

Според президентът на КНСБ са нужни конкретни текстове, които отправят задачи към съответните правителства по темата за неформалната икономика. „Трябва да се проследи производствената верига, за да се види откъде идва доставката на продуктите. Когато този, който е най-отдолу печели жълти стотинки е очевидно, че цялата печалба се трансформира нагоре по веригата. Искаме социална защита, достойни доходи и по-видима формална заетост. Неформалната икономика е най-онеправдана от гледна точка на условията на работа, работно време и осигуровки“, обобщи Димитров.

Според мнението му увеличението на минималната работна заплата и доходи за осигуряване по сектори вадят на светло доходите на работещите. Пламен Димитров издаде, че Икономическият и социален съвет подготвя становище за формализиране на неформалната икономика на наша почва.

Григор Градев, изпълнителен секретар на ПАН европейски регионален съвет посочи, че се засилва неформализация на формалния сектор. „Предизвикателството е голямо и колкото повече се чака и хората се оставят сами срещу системата процесите ще се задълбочават. Източноевропейските общества са много засегнати от явлението на неформалната икономика“, посочи той.

Алисън Тейт от ITUC информира, че повече от 200 млн. души по света живеят в безработица. В някои от най-богатите страни в света дори до 90 % от работната ръка е неформална, отбеляза още тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.