Мевлют Чавушоглу: Средиземно море се превръща в гробище на отчаяни мигранти

Джон Болтън: Не искаме да сваляме режима в Иран, а да променим поведението му

Али Хаменей: Атентатът в Ахваз е финансиран от Саудитска Арабия и ОАЕ

Разследват теча от „златния кран“ в Карнобат Спестявани са над 1000 лв. от всеки 100 литра, изчисляват експерти

Отборът на емигрантите във „Фермата“ се пропуква

Разбиха банда от ало мафията взела от пенсионерки над 40 000 лева 17-годишен куриер на мошениците арестуван с плячка от 500 лева и 400 евро

КАТ продължава да лъже за жертвите на пътя

Всяка десета фирма търси персонал 3% от компаниите ще съкращават хора

Премиерът Борисов: България и службите й са ценени много в борбата с наркоразпространението (ВИДЕО)

Бойко Борисов в Ню Йорк: При българското председателство ЕС стартира преговори за ново споразумение за партньорство със 79 държави

ЕС чака от Великобритания 2,7 млрд. евро невнесени мита

По-евтини тол такси за автобусите Обмислят мярката, за да не поскъпват междуградските превози

София с 640 млн. лв. приходи

Имам ли право на отпуска и заплаща ли се „клас“ при втора работа при един и същ работодател

Министър Ангелкова участва в Световния икономически форум в Ню Йорк

България е първа в ЕС по дял на сивата икономика – 32%

България е номер едно в Европейския съюз със своите 32% дял на неформална икономика спрямо БВП. Това заяви на пресконференция проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България, цитиран от БГНЕС.

„България наред с повечето страни поднесе изненада-вместо да намалява неформалния сектор в условия на криза, той се разраства още повече. Освен това 40% от работещите по света са в неформалната икономика, и има над 20 трилиона долара оборот в този сектор“, подчерта още проф. Кръстьо Петков.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че всички глобални институции разпознават неформалната икономика като заплаха за световния ред. Според него има нужда от по-ясна дефиниция за това кой кого е в неформалната икономика.

„Трябва да се стъпи върху правата на хората, които са незащитени и нерегламентирани, като най-важното е да се гарантира сигурност на доходите“, каза Димитров. Като пример за сива икономика той посочи мартеничките, които всички ние купуваме на 1 март. Димитров поясни, че в повечето случаи всички тези мартеници са произведени в неформална икономика или в Китай.

Според президентът на КНСБ са нужни конкретни текстове, които отправят задачи към съответните правителства по темата за неформалната икономика. „Трябва да се проследи производствената верига, за да се види откъде идва доставката на продуктите. Когато този, който е най-отдолу печели жълти стотинки е очевидно, че цялата печалба се трансформира нагоре по веригата. Искаме социална защита, достойни доходи и по-видима формална заетост. Неформалната икономика е най-онеправдана от гледна точка на условията на работа, работно време и осигуровки“, обобщи Димитров.

Според мнението му увеличението на минималната работна заплата и доходи за осигуряване по сектори вадят на светло доходите на работещите. Пламен Димитров издаде, че Икономическият и социален съвет подготвя становище за формализиране на неформалната икономика на наша почва.

Григор Градев, изпълнителен секретар на ПАН европейски регионален съвет посочи, че се засилва неформализация на формалния сектор. „Предизвикателството е голямо и колкото повече се чака и хората се оставят сами срещу системата процесите ще се задълбочават. Източноевропейските общества са много засегнати от явлението на неформалната икономика“, посочи той.

Алисън Тейт от ITUC информира, че повече от 200 млн. души по света живеят в безработица. В някои от най-богатите страни в света дори до 90 % от работната ръка е неформална, отбеляза още тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.