Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Лиляна Павлова: Магистрала Хемус ще минава на 15 километра от Велико Търново

“Магистрала „Хемус” ще минава на 15 километра от Велико Търново”. Това обяви при посещението си в града министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, предаде „Фокус”.

Павлова обясни, че пътен възел в района на село Поликрайще ще свързва магистрала „Хемус” и магистралния пътен участък Велико Търново – Русе. Лиляна Павлова съобщи, че вече е обявена тръжната процедура за първите 60 километра от „Хемус”, от Ябланица до разклона Плевен-Ловеч. Министърът прогнозира, че ако процедурата няма обжалвания, дейностите по изграждане ще започнат още през лятото на тази година.

Паралелно с това със средства по ОП „Транспорт” е възложено цялостното проектиране и цялостния инвестиционен проект за останалия част от трасето – оставащите два етапа – от разклона Плевен-Ловеч до Велико Търново и от Велико Търново до Шумен, Белокопитово. Павлова подчерта, че след тежки дебати с кмета на Велико Търново Даниел Панов и народните представители, в това число и Цветан Цветанов, и след анализ с екипа на Национална компания „Стратегически пътни проекти”, се е стигнало до мнението трасето да минава максимално близо до Велико Търново.

„Велико Търново е не само областен град, но и град на кръстопът, през който минават два европейски коридори. Трябва да направим всичко необходимо, за да можем да привлечем и туристическият поток и потока на транзитния трафик по най-добрия начин и от друга страна да изведем трафика от града, така че да имаме безопасно движение”, заяви Лиляна Павлова. Тя посочи,ч е с анализирани четири варианта за трасето на автомагистралата. Постигнато е съгласието трасето да минава възможно най-близо до Велико Търново, съобразено от техническа и екологична гледна точка.

То ще минава над Поликрайще, където ще се пресича с магистрален път Русе – Велико Търново. Павлова подчерта, че за проектиране на път Русе – Велико Търново са предвидени средства в Агенция „Пътища” в размер на 4 млн. лева. Според нея, този пътен възел ще спомогне и за разработването на Летище – Горна Оряховица като регионално летище с огромен потенциал.

„Тук има водени разговори за привличане на инвеститор за Летището. Участъкът, който ще свързва магистралата с летището също ще бъде включен за рехабилитация”, заяви Павлова.

Тя посочи, че екипите ще започнат преработването на проектите, за да може те да бъдат и от проектантска, и от инженерна точка, добре подготвени с цел бъдещето възлагане. Тя заяви, че Министерството ще направи всичко възможно до 2016 година да има пълна проектна готовност за изграждането на автомагистрала „Хемус” и на магистрален път Русе – Велико Търново. Тя посочи, че реализирането им изисква огромен финансов ресурс. Правителството ще търси средства по линия на Европейска инвестиционна банка или по плана „Юнкер”. Възможен вариант би било и финансиране чрез публично-частно партньорство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.