Депутати с пореден план за спасяването на Северозапада

Извънредна комисия от народни представители и министри подготвя план за съживяване на българския Северозапад, който ще бъде внесен до Великден в Народното събрание. Сред мерките в програмата са изграждането на свободни зони, привличането на чуждестранни инвеститори и подкрепата с бонуси на проектите от най-бедния регион на Европа.

Това бе съобщено на форум за възстановяването Северозападна България, който се проведе в Монтана. На срещата, организирана от Реформаторския блок, присъстваха вицепремиерът Меглена Кунева, министърът на икономиката Божидар Лукарски, зам.-министри и депутати от мнозинството и опозицията. "Подкрепата, която искаме от Европа като най-бедната страна в съюза, българското правителство трябва да даде на най-бедния си регион", заяви Меглена Кунева. Според нея средства за развитието на областите Монтана, Враца и Видин могат да се вземат с разработени проекти по програмите "Иновации и конкурентоспособност" и "Интелект", които разполагат с 300 млн. евро. Добрите проекти от Северозапада при оценяването им да получават бонус точки, предложи министър Лукарски.

"Много програми за спасяването на Северозапада бяха написани досега, но почти нищо не бе направено. Надявам се тази инициатива да не е поредният кьорфишек!",каза кметът на Монтана Златко Живков.

Снимка АВТОРЪТ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони