Добрич прие бюджет за над 49 млн. лева

Бюджетът на община Добрич през т.г. ще бъде 49 475 600 лв. Параметрите бяха приети почти без коментари от общинските съветници вчера. Кметът Детелина Николова обясни липсата на дебати с подробните предварителни дискусии и уточнения в постоянните комисии. Бюджетът е ориентиран към човека, към социалния сектор, обяви Николова.

27,835 млн. лв. от приходите в общинската хазна ще дойдат от държавата, а останалите - от местни дейности. Данъчните постъпления са разчетени на 6,392 млн. лв. и са с 1% повече от тези през миналата година.

Добрич разчита на по-добра събираемост на налози в хазната, защото е заложил по-високи приходи, без да увеличава ставките на местните данъци, такси и цените на общинските услуги. Най-сериозно е завишението на очакваните приходи от имотния данък - 1,75 млн. лв., или с 2,9% над рамката за 2014 г. От продажби и наеми на имоти общината планира да събере близо 11,5 млн. лева. Сумата е с 6,65% повече от м.г.
За капиталови разходи кметството ще харчи над 2,8 млн. лв. собствени средства, но заедно с парите от европейски програми средствата набъбват до 16 млн. лв. От тях над 10,5 млн. лв. са предвидени за осветление и ремонт на улици, жилищно строителство, поддържане на светофарни уредби, пътна сигнализация, аварийни ремонти на общински имоти и др. Разчетени са средствата за облагородяване на междублокови пространства, нови тротоари, изграждане на детски площадки, както и на канализация и водопровод по ул. “Ген. Колев” и др. Общината планира да се направят още две кръгови кръстовища в отсечките с оживен трафик.

360 000 лв. ще глътне благоустрояването на два жилищни комплекса - на ул. “Силистра” и на бул. “25 септември”, който включва високите блокове покрай коригираното дере на р. Добричка. В тези райони ще бъдат изградени подходи прилежащи паркинги, зелени площи и детски площадки. Други 60 000 лв. ще отидат за разширение на гробищния парк на града. За озеленяване на Добрич в бюджета са заделени 1,396 млн. лв., а за чистота - 6,169 млн. лв.

Общинската съветничка от БСП Гинка Василева вчера коментира, че преходните остатъци в бюджета, предвидени за резерв, са твърде големи и могат да бъдат използвани по-ефективно. Според кметицата Детелина Николова обаче сумите са заделени, защото може да се наложи общинско съфинансиране на европроекти или на мерките за преодоляване на щетите от наводненията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони