На 21 август 2018 да почерпят

Валери Божинов разцепи Враца

Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

Добрич прие бюджет за над 49 млн. лева

Бюджетът на община Добрич през т.г. ще бъде 49 475 600 лв. Параметрите бяха приети почти без коментари от общинските съветници вчера. Кметът Детелина Николова обясни липсата на дебати с подробните предварителни дискусии и уточнения в постоянните комисии. Бюджетът е ориентиран към човека, към социалния сектор, обяви Николова.

27,835 млн. лв. от приходите в общинската хазна ще дойдат от държавата, а останалите – от местни дейности. Данъчните постъпления са разчетени на 6,392 млн. лв. и са с 1% повече от тези през миналата година.

Добрич разчита на по-добра събираемост на налози в хазната, защото е заложил по-високи приходи, без да увеличава ставките на местните данъци, такси и цените на общинските услуги. Най-сериозно е завишението на очакваните приходи от имотния данък – 1,75 млн. лв., или с 2,9% над рамката за 2014 г. От продажби и наеми на имоти общината планира да събере близо 11,5 млн. лева. Сумата е с 6,65% повече от м.г.
За капиталови разходи кметството ще харчи над 2,8 млн. лв. собствени средства, но заедно с парите от европейски програми средствата набъбват до 16 млн. лв. От тях над 10,5 млн. лв. са предвидени за осветление и ремонт на улици, жилищно строителство, поддържане на светофарни уредби, пътна сигнализация, аварийни ремонти на общински имоти и др. Разчетени са средствата за облагородяване на междублокови пространства, нови тротоари, изграждане на детски площадки, както и на канализация и водопровод по ул. “Ген. Колев” и др. Общината планира да се направят още две кръгови кръстовища в отсечките с оживен трафик.

360 000 лв. ще глътне благоустрояването на два жилищни комплекса – на ул. “Силистра” и на бул. “25 септември”, който включва високите блокове покрай коригираното дере на р. Добричка. В тези райони ще бъдат изградени подходи прилежащи паркинги, зелени площи и детски площадки. Други 60 000 лв. ще отидат за разширение на гробищния парк на града. За озеленяване на Добрич в бюджета са заделени 1,396 млн. лв., а за чистота – 6,169 млн. лв.

Общинската съветничка от БСП Гинка Василева вчера коментира, че преходните остатъци в бюджета, предвидени за резерв, са твърде големи и могат да бъдат използвани по-ефективно. Според кметицата Детелина Николова обаче сумите са заделени, защото може да се наложи общинско съфинансиране на европроекти или на мерките за преодоляване на щетите от наводненията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.