Ремонтират двореца "Евксиноград"

Дворецът “Евксиноград” във Варна ще бъде ремонтиран до края на юни, съобщи управителят на правителствената резиденция Меглена Роева. В момента тече реставрация на двореца по оригиналния проект на австрийски архитекти от 1882 г. Ще се подменят дори и мебелите. Ремонт се прави още на църквата “Св. Димитър”, оранжериите и конюшнята, а парковото пространство от 900 дка ще бъде разчистено и облагородено.

Реконструкцията е финансирана с 6,2 млн. лв. по ОП “Регионално развитие”. Тя започна през май миналата година след няколко неуспешни опита за възлагането на ремонта от страна на Министерския съвет.

Слабата реколта от грозде през м.г. не е подминала и винарната на резиденцията. Произведено е с 10 тона по-малко вино в сравнение с 2013 г., обясни главният технолог на изба “Евксиноград” Нели Тодорова. “Успяхме да запазим качеството, но количеството грозде бе значително по-малко”, обясни тя.

Най-голям дял от производството традиционно се пада на врачанския мискет - 12 тона от общо 35 тона вино, излезли от правителствената винарна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони