Сланината на леля Цонка най-вкусна, взе награда в Априлци

ГАНЧО ЧУРКОВ

Петият Празник на сланината и греяната ракия окончателно потвърди, че най-хубавото пиене и най-вкусното мезе в планинския град Априлци се приготвя от жени. Компетентно жури присъди голямата награда - живо прасенце, на местната самодейка Цонка Михайлова. Направената от нея сланина била единодушно призната за крехка, ненадмината на вкус и здравословна.

„Храня прасето само с царевица и жито, с коприва и картофи и никога със смески. Помагат още планинският въздух и бистрата изворна вода”, сподели част от тайната си майсторката на сланината.

Балканджийката Милка Колева се прослави на празника с най-добрата ракия. Естествено - сливова. Пикантните сарми със сланина на Росица Николова грабнаха първото място сред мезетата. При ястията всички похвалиха празничната баница на Руска Драгановска. „Журито този път бе много затруднено, трябваше да съпостави и оцени над 70 домашно приготвени ястия със сланина от планинския край”, съобщи председателката на журито инж. Иванка Църова.

Кметът на общината Бенко Вълев също призна ролята на жените при зараждането и разрастването на празника на сланината и греяната ракия. Той връчи специална награда на първопроходците - дамите от Женския хор в квартал Ново село. „Балканджиите знаем миналото си, не можем да предскажем бъдещето. Затова в настоящето сме стъпили твърдо на земята и търсим изява на предприемаческия дух. Затова и Празникът на сланината и греяната ракия става запазена марка на планинския ни град”, огласи той пред стотиците гости и местни, изпълнили докрай площада край паметника на героите в Априлското въстание.

За пореден път множеството показа, как за минути може да „опустоши” Гозбата на баба, изпържена в големия Чорбаджийски тиган. От 500 яйца, 20 килограма сланина, 30 килограма ситно нарязан лук и подправки местни майстори сътвориха вкуснотия, за която се говори дълго от всеки опитал.

Няма как човек да не се възхити и на находчивостта на домакините от този край. Освен традиционните боб или зеле с пръжки и сланина те творят още: „Руло с печени чушки и сланина”, „Шарени сарми”, „Сланина шахмат”, „Чушки със сланина на скара”, „Сланинени хапки със сушена слива”, та даже и „Бухти със сланина”. Всички тези домашни ястия гостите на празника изкупиха за минути.

Покрай яденето и пиенето над 10 самодейци даваха ритъм на настроението с песни и хора. Тук вече планинският площад окончателно отеснява и между дима от скарите, постоянно бълващи печена сланина и кебапчета се промъква закачливо подмятане: „Кмете, кмете, ако не оправиш мегдана, наесен няма да те изберем!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини