Младежите на ПП АБВ се срещнаха с Красимир Вълчев с конкретни предложения за промени в сектора

РЗИ пусна „Какао бийч“ да работи

18 водолази издирваха второто момче край вълнолома във Варна

Иззеха хероин и амфетамин от младежи в Търговищко

Путин и Ердоган ще проведат отделна среща през септември в Техеран

Инвестициите в минната индустрия достигнаха 5,5 млрд. лв.

Сексът не е табу за преживелите инфаркт Облекчава болката, стимулира сърцето, ускорява зарастването на рани

Двоен ръст на жилищно строителство в Шуменско

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Губернаторът на Търново обходи проблемни пътни участъци в Златаришко

Стартът на Серия А пряко в ефира на MAX Sport в събота и неделя

КЕВР започва проверка за отклоненията във водата в Харманли

Пиян шофьор уцели две паркирани коли

2600 литра нелегален алкохол откриха в склад в Бургас

Доналд Тръмп: САЩ няма да плащат на Турция за освобождаването на задържания пастор

ВСС отвръща на удара – разкритикува премиера и ГЕРБ

Висшият съдебен съвет (ВСС) разкритикува премиера Бойко Борисов и ГЕРБ заради „недопустими препоръки“ към съдебната власт.

През миналата седмица Борисов заяви, че щом бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е осъден на 4 г. затвор, замесените в разработка „Червей“ трябва да получат присъди от по 400 години. Премиерът атакува и шефката на Софийския градски съд Владимира Янева, която е подписала СРС-тата по „Червей“, като заяви, че реакцията на прокуратурата ще е тест за нейните стандарти. Междувременно и ГЕРБ излезе с декларация, че „осъдителната присъда (на Цветанов – б.а.) напомня за присъдите на комунистическия трибунал, познат в историята като Народен съд“.

А сега кадровиците отвърнаха на удара. „ВСС заявява, че подобно поведение грубо нарушава принципа на разделение на властите и несъмнено има за последица уронване авторитета на съдебната власт“, пише в позицията им. ВСС уточнява, че неведнъж е изразявал позицията си, че подобни изказвания при висящи дела „представляват явна форма на натиск и посегателство не само спрямо независимостта на прокурорите и съдиите, но и по отношение на конституционно установения правов ред“. Кадровиците напомнят, че единствено съдебната власт може да дава отговор на въпроса кои лица да бъдат привлечени към наказателна отговорност и за какво.

И че „общественото насаждане на съмнения в независимостта и безпристрастността на българските магистрати създава конфронтация между властите“, а върховенството на закона е ангажимент на всички власти.

ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР:

Човешки реакции се възприемат като прекрачване на мярка

„Като правителство, което извежда съдебната реформа като основен свой приоритет, ние трябва да съчетаваме търсенето на верните решения с назоваването на проблемите. Този дебат е и ще бъде сложен. В него чисто човешките реакции лесно могат да бъдат възприети като прекрачване на определена мярка.“ Така министърът на правосъдието Христо Иванов коментира публичната полемика около разработка „Червей“ и осъдителната присъда на бившия МВР шеф Цветан Цветанов.

„В разговор с премиера Бойко Борисов потвърдихме общото, че въздържането на представителите на изпълнителната и законодателната власт от коментари по конкретни съдебни дела е важно в едно демократично общество. Същевременно проблемите на българското правосъдие са реалност“, коментира още министър Иванов.

Декларацията, одобрена в отсъствието на Цацаров

Декларацията, която порицава изявленията на премиера и ГЕРБ, е одобрена на работно заседание на ВСС съгласно приетите по препоръка от ЕК Процедурни правила за публична реакция в случай на засягане на независимостта на съдебната власт. Това обясниха съдебни кадровици в отговор на появили се публикации за скандал около текста. Заседанието било свикано от представляващия ВСС Соня Найденова след завръщането й от командировка, а декларацията била одобрена с обикновено мнозинство от присъстващите членове. Сред тях не са били главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ВАС Георги Колев и шефът на ВКС Лозан Панов. От прокуратурата отказаха коментар.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.