ВСС отвръща на удара - разкритикува премиера и ГЕРБ

Висшият съдебен съвет (ВСС) разкритикува премиера Бойко Борисов и ГЕРБ заради „недопустими препоръки“ към съдебната власт.

През миналата седмица Борисов заяви, че щом бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е осъден на 4 г. затвор, замесените в разработка "Червей" трябва да получат присъди от по 400 години. Премиерът атакува и шефката на Софийския градски съд Владимира Янева, която е подписала СРС-тата по „Червей“, като заяви, че реакцията на прокуратурата ще е тест за нейните стандарти. Междувременно и ГЕРБ излезе с декларация, че "осъдителната присъда (на Цветанов - б.а.) напомня за присъдите на комунистическия трибунал, познат в историята като Народен съд“.

А сега кадровиците отвърнаха на удара. "ВСС заявява, че подобно поведение грубо нарушава принципа на разделение на властите и несъмнено има за последица уронване авторитета на съдебната власт", пише в позицията им. ВСС уточнява, че неведнъж е изразявал позицията си, че подобни изказвания при висящи дела „представляват явна форма на натиск и посегателство не само спрямо независимостта на прокурорите и съдиите, но и по отношение на конституционно установения правов ред". Кадровиците напомнят, че единствено съдебната власт може да дава отговор на въпроса кои лица да бъдат привлечени към наказателна отговорност и за какво.

И че „общественото насаждане на съмнения в независимостта и безпристрастността на българските магистрати създава конфронтация между властите", а върховенството на закона е ангажимент на всички власти.

ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР:

Човешки реакции се възприемат като прекрачване на мярка

"Като правителство, което извежда съдебната реформа като основен свой приоритет, ние трябва да съчетаваме търсенето на верните решения с назоваването на проблемите. Този дебат е и ще бъде сложен. В него чисто човешките реакции лесно могат да бъдат възприети като прекрачване на определена мярка." Така министърът на правосъдието Христо Иванов коментира публичната полемика около разработка „Червей“ и осъдителната присъда на бившия МВР шеф Цветан Цветанов.

„В разговор с премиера Бойко Борисов потвърдихме общото, че въздържането на представителите на изпълнителната и законодателната власт от коментари по конкретни съдебни дела е важно в едно демократично общество. Същевременно проблемите на българското правосъдие са реалност", коментира още министър Иванов.

Декларацията, одобрена в отсъствието на Цацаров

Декларацията, която порицава изявленията на премиера и ГЕРБ, е одобрена на работно заседание на ВСС съгласно приетите по препоръка от ЕК Процедурни правила за публична реакция в случай на засягане на независимостта на съдебната власт. Това обясниха съдебни кадровици в отговор на появили се публикации за скандал около текста. Заседанието било свикано от представляващия ВСС Соня Найденова след завръщането й от командировка, а декларацията била одобрена с обикновено мнозинство от присъстващите членове. Сред тях не са били главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ВАС Георги Колев и шефът на ВКС Лозан Панов. От прокуратурата отказаха коментар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини