Командирът на "Фалкона": Борисов реагира хладнокръвно

Командирът на правителствения самолет "Фалкон" Атанас Марков разкри подробности около принудителното кацане преди дни, което се превърна в новина номер едно за минути. Тогава на борда беше и премиерът Бойко Борисов, който се беше отправил за Брюксел. При излитането обаче левият колесник на самолета не се прибра.

Командир Марков има 13 хиляди летателни часа на всякакви самолети. От 2010 г. лети като командир на правителствения "Фалкон".

"Веднага след излитането се обира колесника. На височина 5-8 метра на полoсата прибрах колесника. Видяхме, че индикацията вътре в кабината показва, че лявата основна стойка не се е прибрала. Единственото, което трябва да се направи, е да се спусне колесникът и да се кацне", поясни капитан Марков пред Нова телевизия.

Единственото условие е да се изгорят около 1000 килограма от горивото, тъй като, пояснява командирът, самолетът е бил малко по-тежък от теглото за кацане.

Той съобщава лично на премиера за възникналия проблем. "Имам и това задължение. Той беше изключително спокоен! Хладнокръвен", разкри Марков.

"Това не е аварийна ситуация, а особен случай! Нямаше нищо притеснително. Нямаше нещо, което да изисква спешни действия! Единствено не ми хареса: чух някъде по пресата, че пет пъти не сме успели да кацнем. Никога не сме се опитавали да кацнем и да не можем. Ние бяхме помолени 2 пъти да минем над полусата с цел визуално да се види дали колесникът е пуснат и заключен", подчерта Марков.

В събота швейцарските експерти са направили експертиза на самолета, след което са направили облитане над София. Експертите започват изготвянето на доклад за причините, довели до инцидента. От транспортното министерство обясниха, че това ще отнеме няколко месеца.

Марков пояснява, че самолетът е напълно изправен.

"Това е един ролс-ройз. Струва 35 милиона долара. Изключително надежден самолет! Отрядът е един остров на стабилност в морето от авиокомпании!", заключва командирът.

Междувременно държавата тъси 600 хиляди лева, за да запълни дупката в бюджета на "Авиоотряд 28". Не е ясно за какво точно ще бъдат използвани парите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини