Убиецът от Копенхаген се заклел във вярност пред лидера на Ислямска държава преди атентата

Мъжът, заподозрян за извършването на атентата в Копенхаген, се е заклел във вярност на лидера на „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багдади чрез Фейсбук. Това се е случило седмицa преди Омар Абдел Хамид ел-Хюсеин да убие двама души в датската столица, съобщава CNN.

На стената си във Фейсбук Омар е написал, че се кълне „във вярност на Абу Бакр чрез пълно подчинение в добро и зло”. „И никога няма да оспорвам думата му, освен ако не става въпрос за отявлено безбожна липса на вяра”, обявил той.

Полицията все още не е разпознала официално човека, който стреля по кафене и синагога в Копенхаген и уби двама души. Омар Абдел Хамид ел-Хюсеин още се води само заподозрян.

Омар може да е възприел радикални възгледи по време на престоя си в затвора, където допреди две седмици е изтърпявал присъда за нападение срещу мъж. Според запознат източник, служителите в затвора са забелязали „тревожни сигнали“ в поведението на Хюсеин и са споделили впечатленията си с Агенцията за борба с тероризма. Това се е случило докато Хюсеин се е намирал в ареста в очакване на присъдата си. Не се знае дали съдът е взел под внимание предупреждението на служителите на затвора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят