Три дни протести в Турция заради брутално убийство на 20-годишна студентка

Трети ден вълна от възмущение залива Турция, след убийството на 20-годишната студентка по психология Йозгеджан Аслан от град Мерсин. Тя била убита, защото се съпротивлявала на опитал се да я изнасили шофьор на автобус. Тялото й било изгорено. Извършителите са арестувани. Стотици хиляди туркини са в траур, в знак на протест срещу насилията над жени в страната, съобщава кореспондентът на БНР.

В редица градове - Истанбул, Анкара, Анталия, Сивас, Ерзинджан и други се състояха протестни демонстрации. В тях участват и много мъже, които също са с траурни дрехи. Много хора искат връщането на смъртното наказание за извършителите на насилия над жените. Смъртното наказание в Турция бе отменено през 2004 година.

Министерският съвет заседава във връзка със случая. Премиерът Ахмед Давутоглу заяви,че са били обсъдени въпроси във връзка със законодателството и мерки за пресичане на насилията над жените.

Но проблемът не е само в законодателството. Бруталното убийство на Йозгеджан предизвика по-голяма чувствителност в обществеността. Обществено съзнание е важно и може би ще помогне за спасяване живота на много жени, каза още турският премиер.

В същото време анализаторите отбелязват рязкото нарастване на насилията и жестокостите над жените в последно време, които свързват със засилването на радикалния ислям в Турция.

По данни на турски медии, през миналата година в страната са били убити 300 жени, а над 100 са били изнасилени.

Извършителите на бруталното убийство са задържани в затвора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят