Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Атаката срещу дизела е истерия и балон Обсъждат по-високи данъци и такси

Цветан Цветанов: Разясняваме Програмата за безвъзмездно саниране по най-прозрачния начин, за да изчистим всички въпроси и съмнения

При огромен интерес и повече от два часа продължи срещата на домоуправители от Великотърновска област с министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и с председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. На срещата бяха разяснени всички детайли относно Националната програма за безплатно саниране и укрепване на блоковете.

Организатори на събитието, което се проведе в голямата зала на търновския театър, бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов и областният управител проф. Пенчо Пенчев. Сред близо 300-те присъстващи бяха кметове на общини от региона, както и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която по-рано откри свой информационен офис в Търново.

“Искаме по най-прозрачния начин да представим програмата за саниране, за да изчистим всички въпроси и съмнения. Целта ни е с тази програма да гарантираме стабилността на сградите и сигурността на хората, живеещи в тях. Трябва да отдадем заслуженото на министър Павлова и нейния екип от министерството“, каза пред гражданите Цветан Цветанов.

Наред с конкретните стъпки по програмата, гостите отговориха и на множество конкретни въпроси, дошли от залата. „Отделна фирма изпълнител ще се избира за всяка сграда, а по Програмата безвъзмездно могат да се извършват и укрепителни дейности на старите сгради, в случай, че техническото обследване, заложено в нея, установи конструктивна неустойчивост. Общините да издадат предписания конструктивното обследване да се извършва по максимално безразрушителен метод“, препоръча Лиляна Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство обясни, че програмата предвижда при необходимост да бъдат извършвани безплатен ремонт и изолация на покрив, смяна на дограми и безплатни довършителни работи за стените, на които прозорците са подменяни.

„Блоковете с вече съществуваща изолация ще бъдат обследвани и при нужда тя ще се доукрепва и надгражда. Ако се налага, старите изолации ще се премахват и сменят с нови – за сметка на държавата, така че сградите да постигнат необходимата енергийна ефективност клас „С“, подчерта Лиляна Павлова.

По думите й, строителните фирми ще са длъжни да дават минимум 3 години гаранция за извършените дейности. Лиляна Павлова заяви още, че се предвижда от 2016 година право на безвъзмездно саниране да имат и собствениците в по-малки жилищни сгради.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.