Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Цветан Цветанов: Разясняваме Програмата за безвъзмездно саниране по най-прозрачния начин, за да изчистим всички въпроси и съмнения

При огромен интерес и повече от два часа продължи срещата на домоуправители от Великотърновска област с министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и с председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. На срещата бяха разяснени всички детайли относно Националната програма за безплатно саниране и укрепване на блоковете.

Организатори на събитието, което се проведе в голямата зала на търновския театър, бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов и областният управител проф. Пенчо Пенчев. Сред близо 300-те присъстващи бяха кметове на общини от региона, както и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която по-рано откри свой информационен офис в Търново.

“Искаме по най-прозрачния начин да представим програмата за саниране, за да изчистим всички въпроси и съмнения. Целта ни е с тази програма да гарантираме стабилността на сградите и сигурността на хората, живеещи в тях. Трябва да отдадем заслуженото на министър Павлова и нейния екип от министерството“, каза пред гражданите Цветан Цветанов.

Наред с конкретните стъпки по програмата, гостите отговориха и на множество конкретни въпроси, дошли от залата. „Отделна фирма изпълнител ще се избира за всяка сграда, а по Програмата безвъзмездно могат да се извършват и укрепителни дейности на старите сгради, в случай, че техническото обследване, заложено в нея, установи конструктивна неустойчивост. Общините да издадат предписания конструктивното обследване да се извършва по максимално безразрушителен метод“, препоръча Лиляна Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство обясни, че програмата предвижда при необходимост да бъдат извършвани безплатен ремонт и изолация на покрив, смяна на дограми и безплатни довършителни работи за стените, на които прозорците са подменяни.

„Блоковете с вече съществуваща изолация ще бъдат обследвани и при нужда тя ще се доукрепва и надгражда. Ако се налага, старите изолации ще се премахват и сменят с нови – за сметка на държавата, така че сградите да постигнат необходимата енергийна ефективност клас „С“, подчерта Лиляна Павлова.

По думите й, строителните фирми ще са длъжни да дават минимум 3 години гаранция за извършените дейности. Лиляна Павлова заяви още, че се предвижда от 2016 година право на безвъзмездно саниране да имат и собствениците в по-малки жилищни сгради.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.