На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Цветан Цветанов: Разясняваме Програмата за безвъзмездно саниране по най-прозрачния начин, за да изчистим всички въпроси и съмнения

При огромен интерес и повече от два часа продължи срещата на домоуправители от Великотърновска област с министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и с председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. На срещата бяха разяснени всички детайли относно Националната програма за безплатно саниране и укрепване на блоковете.

Организатори на събитието, което се проведе в голямата зала на търновския театър, бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов и областният управител проф. Пенчо Пенчев. Сред близо 300-те присъстващи бяха кметове на общини от региона, както и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която по-рано откри свой информационен офис в Търново.

“Искаме по най-прозрачния начин да представим програмата за саниране, за да изчистим всички въпроси и съмнения. Целта ни е с тази програма да гарантираме стабилността на сградите и сигурността на хората, живеещи в тях. Трябва да отдадем заслуженото на министър Павлова и нейния екип от министерството“, каза пред гражданите Цветан Цветанов.

Наред с конкретните стъпки по програмата, гостите отговориха и на множество конкретни въпроси, дошли от залата. „Отделна фирма изпълнител ще се избира за всяка сграда, а по Програмата безвъзмездно могат да се извършват и укрепителни дейности на старите сгради, в случай, че техническото обследване, заложено в нея, установи конструктивна неустойчивост. Общините да издадат предписания конструктивното обследване да се извършва по максимално безразрушителен метод“, препоръча Лиляна Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство обясни, че програмата предвижда при необходимост да бъдат извършвани безплатен ремонт и изолация на покрив, смяна на дограми и безплатни довършителни работи за стените, на които прозорците са подменяни.

„Блоковете с вече съществуваща изолация ще бъдат обследвани и при нужда тя ще се доукрепва и надгражда. Ако се налага, старите изолации ще се премахват и сменят с нови – за сметка на държавата, така че сградите да постигнат необходимата енергийна ефективност клас „С“, подчерта Лиляна Павлова.

По думите й, строителните фирми ще са длъжни да дават минимум 3 години гаранция за извършените дейности. Лиляна Павлова заяви още, че се предвижда от 2016 година право на безвъзмездно саниране да имат и собствениците в по-малки жилищни сгради.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.