Правнучката на сестрата на Левски: Филмът е подигравка с Дякона

Праправнучка на сестрата на Васил Левски Христина Богданова определи филма "Дякон Левски" като подигравка с Левски, с историята и с миналото. Тя изрази негодуванието си чрез гневен пост във фейсбук.

„Току-що се прибирам от премиерата на филма Дякон Левски. В изключително редки моменти от живота си няма думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи... Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована", възмути се Богданова. Според нея, образът на Левски във филма е бил исторически недостоверен, той бил представен като мижитурка. 

„Потресаващо е! Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка. Исторически абсолютно недостоверно - поне що се отнася до неговата лична история. Оттам насетне - една мазня откъм исторически фигури, събития и т.н. Кинематографски - няма да коментирам, щото това не ми е работа, ама МНООООООООООООГО не ми хареса. Не знам! АБСУРДНО! Е, музиката беше хубава...”, пише Богданова в отговор на коментарите под статуса.

„Само за контрапункт! Утре имам среща в едно училище с шестокласници. Децата са се подготвили - имат въпроси за учителстването на Левски във Войнягово. Когато са гледали заедно агънце, куче и коте. Научили са кучето и котето да живеят заедно. Това се е опитал да ги учи Левски - как да живеят заедно въпреки различията си. Питат още за патриотичните дружинки, или за Йова, която Левски е „ухажвал“. И как я е ухажвал - искал е да откъсне цвете от градината й, но тя му отказала, защото „щял да я излъже и тя нямало да може да се ожени за войняговец после“. А той й казва: „Като извоюваме свободата, ще се върна и ще те направя даскалица.“ Или пък - питат те, откъде идва избора му на името Игнатий... И такива неща... човешки, топли, смислени. Толкова богат образ е Васил Левски, на толкова много неща учи... И преди всичко е човек, истински човек. И от това се вълнуват хората, и това мога категорично да го заявя след толкова срещи и тук в София, и в различни градчета, през последните няколко години. Нищо от това нямаше в този филм, който има претенцията да представи човека и светеца Левски”, пише още потомката на сестрата на Левски, която единствена от цялото семейство има наследници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини