Броят на убитите при атентата в Кабул нарасна до 57 души

Д-р Христо Алексиев – един филантроп от Хамбург От 10 години българинът увлича сънародници и германци за каузата на отец Иван като организира здравен център в Якимово

„Мисия България“ превзе и Китай Откриха Българистичен център в Пекин

Еманюел Макрон смята Владимир Путин за силен лидер, който се стреми да направи Русия велика

Хиляди българи и чужденци се хванаха за ръце на Голямото хоро в Брюксел, организирано от евродепутата Ева Майдел (СНИМКИ)

Истински трупове и органи на изложба в София Гидове дават съвети за здравословен живот

“Балони на любовта” пред Народния театър с инициатива срещу омразата между разделените родители и децата им (СНИМКИ)

“Арсенал” вилнее в края

Чужденци ще строят конна база край Банско,ще инвестират и в Петрич

Пожар избухна в небостъргач в Дубай Няма сведения за пострадали

Погнаха комари, кърлежи и гризачи в Ломско

Баба се удави в канал в монтанско село

Георги Христов изравни 40-годишен рекорд

Меси спечелил 8 трофея повече от Роналдо

Цигареният дим мирише на пари. Много пари Създаването на демоничен образ на пушача се оказа златна кокошка

1.5 млрд. лева за година спестили българите

Българите продължават да спестяват, но парите на гражданите в банките растат доста по-бавно в сравнение с предишни години. През 2014 г. депозитите на домакинствата нараснаха с 1,56 млрд. лв. и в края на декември достигнаха 39,26 млрд. лв. Това е годишен ръст с 4,2%. Но в периода 2011-2013 г. депозитите на хората ежегодно се увеличаваха с повече от 3 млрд. лв., като се постигаше ръст на влоговете с между 9% и 13% през различните години.

Оказва се, че спестените през миналата година пари са по-малко от половината от средствата, натрупани от домакинствата в банките през предходните години. Причините за това са комплексни. Основната е затварянето на КТБ. Гарантирани са влоговете до 196 хил. лв. и по-големите депозити в затворената банка изгоряха, като от статистиката на БНБ са изтрити през декември, когато започна изплащане на гарантираните суми. Наред с това явно расте желанието на българите да харчат повече пари. Това се потвърждава и от данните на националната статистика за ръст в потреблението.

В резултат през четвъртото тримесечие на миналата година депозитите на гражданите са нараснали само със 78,5 млн. лв., докато през същия период на предходната година ръстът на влоговете е бил с 1,6 млрд. лв. Традиционно през последните три месеца на годината спестяванията на хората се увеличават с около 50% от ръста на депозитите за цялата година. Това явно се дължи на коледните премии, които постъпват по банковите сметки. През миналата година обаче заради затварянето на КТБ този традиционен скок на размера на депозитите не се случи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.