11% ръст на приходите от международен туризъм в зимния сезон

Вицепрезидентът: Войната между институциите не е довела до нищо добро

Доживотен затвор за мъж, убил с нож свой познат

Арестуваните полицаи в Раковски изнудвали търговец на незаконни цигари за 20 000 лв.

Краят на една ера! Венгер: Напускам “Арсенал”

Благотворителна фотоизложба “Търсената Америка” събира средства за лечение на малката Сияна

Крум Зарков: Изказването на Цветанов е поредното упражнение в политическо интригантство

Турски ТИР се обърна на “Тракия”, двама са ранени

Опашка от ценители в Люксембург заради изложба на Вежди Рашидов

Изписаха от “Пирогов” 13-годишното момче, пострадало при катастрофата край Вакарел

ДПС: Опозицията осигури спокойствие, но управляващите сами произвеждат скандали

Задържаха телефонен измамник в Стара Загора

Павлова: Най-тежките дебати по приоритетите на председателството предстоят

Пътна полиция – Стара Загора е с нов началник

Фондацията “Отворено общество” на Джордж Сорос напуска Унгария

Новият управител на НЗОК ще бъде избран следващата сряда

Считам, че другата сряда ще изберем управител на НЗОК, каза пред журналисти председателят на Комисията по здравеопазване в парламента ген. Стоян Тонев, съобщи „Фокус“.

Тонев каза, че няма документ, според който в рамките на тези 10 дни да се изисква назначаването на оторизиран директор на касата. Той обясни, че съществува само един юридически проблем – от 25 до 30 число на месеца се изплащат сумите на НЗОК за болнична помощ и според него това може да създаде юридически съмнения.

Тонев коментира, че това може да породи съмнения и да доведе до обжалвания, ако не е подписано плащането, но в случая от юридическата гледна точка е най-важно решението на надзорният съвет на касата, защото такива са техническите процедури

„Няма основна промяна в правилата за избор на директор на НЗОК, единственото, което е променено, е цензът, където изрично е посочено, че човекът може да бъде или с медицинско образование или с магистър по финансово образование“, каза той.

Ген. Тонев посочи, че от ПГ на ГЕРБ са обсъждани две кандидатури за директор на НЗОК – д-р Глинка Комитов и на д-р Иван Маджаров.

“Има три предложения за временен управител на НЗОК. Първият вариант е, той да се определи от Надзорния съвет, вторият е самият председател на Надзорния съвет да делегира права на някой от заместниците и третият вариант е Румяна Тодорова, досегашният управител на касата, да продължи да изпълнява длъжността”, допълни Стоян Тонев.

„В закона е предвидено Румяна Тодорова да продължи да изпълнява длъжността само при предсрочно прекратяване, но не е обсъден вариантът, ако е изтекъл мандатът й“, обясни ген. Тонев. По думите му според юристите, че тя изпълнява част от мандата на предишния директор. И поясни, че има предложение от министъра на здравеопазването Петър Москов да се увеличи броят на членовете на надзорният съвет на касата с още двама. „Договорът на Румяна Тодорова изтече на 12 февруари, но до момента, в който тя не бъде освободена от Народното събрание договорът е валиден“, каза председателят на комисията по здравеопазване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.