Новият управител на НЗОК ще бъде избран следващата сряда

Считам, че другата сряда ще изберем управител на НЗОК, каза пред журналисти председателят на Комисията по здравеопазване в парламента ген. Стоян Тонев, съобщи „Фокус“.

Тонев каза, че няма документ, според който в рамките на тези 10 дни да се изисква назначаването на оторизиран директор на касата. Той обясни, че съществува само един юридически проблем - от 25 до 30 число на месеца се изплащат сумите на НЗОК за болнична помощ и според него това може да създаде юридически съмнения.

Тонев коментира, че това може да породи съмнения и да доведе до обжалвания, ако не е подписано плащането, но в случая от юридическата гледна точка е най-важно решението на надзорният съвет на касата, защото такива са техническите процедури

„Няма основна промяна в правилата за избор на директор на НЗОК, единственото, което е променено, е цензът, където изрично е посочено, че човекът може да бъде или с медицинско образование или с магистър по финансово образование“, каза той.

Ген. Тонев посочи, че от ПГ на ГЕРБ са обсъждани две кандидатури за директор на НЗОК – д-р Глинка Комитов и на д-р Иван Маджаров.

"Има три предложения за временен управител на НЗОК. Първият вариант е, той да се определи от Надзорния съвет, вторият е самият председател на Надзорния съвет да делегира права на някой от заместниците и третият вариант е Румяна Тодорова, досегашният управител на касата, да продължи да изпълнява длъжността", допълни Стоян Тонев.

„В закона е предвидено Румяна Тодорова да продължи да изпълнява длъжността само при предсрочно прекратяване, но не е обсъден вариантът, ако е изтекъл мандатът й“, обясни ген. Тонев. По думите му според юристите, че тя изпълнява част от мандата на предишния директор. И поясни, че има предложение от министъра на здравеопазването Петър Москов да се увеличи броят на членовете на надзорният съвет на касата с още двама. „Договорът на Румяна Тодорова изтече на 12 февруари, но до момента, в който тя не бъде освободена от Народното събрание договорът е валиден“, каза председателят на комисията по здравеопазване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини