САЩ подкрепят изграждането на Южен газов коридор

САЩ са заинтересовани от изграждането на "Южния газов коридор", предназначен за доставките на азербайджански газ в Европа. Това заяви помощник-държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд, цитирана от ТАСС.

Тя е на посещение в Баку - спирка от нейната обиколка в страните от Южен Кавказ.

"Ние сме заинтересувани от осъществяването на проекта "Южен газов коридор", който е важен не само за Азербайджан, но и за всички страни от Европа, нуждаещи се от газ", каза Нюланд.

САЩ са готови да предложат сътрудничество на Азербайджан в три основни направления: сигурност, икономика и енергетика. Нюланд подчерта и подкрепата за демократичното развитие в региона. Тя съобщи, че в Баку е провела "много добра и приятелска среща" с президента Илхам Алиев, в хода на която са обсъдили сигурността, включително енергийната, а също така диверсификация на икономиката, борбата с корупцията, урегулирането на Нагорно-карабахския конфликт и ситуацията с човешките права.

"Договорихме се да продължим диалога и да го укрепваме с цел създаването на специален формат - американско-азербайджански диалог по въпросите на гражданското общество и демократизацията. Това ще бъде двустранна структура между САЩ и Азербайджан, която ще работи успоредно с аналогична инициатива между Азербайджан и Съвета на Европа", подчерта помощник-държавният секретар.

"Южният газов коридор" предвижда доставянето на азерско "синьо гориво" за Европейския съюз чрез тръбопроводите ТАНАП и ТАП. Природният газ ще дойде от разработването на втората част на проекта "Шах Дениз".

Става дума за общо 16 милиарда куб.м. газ, които ще потекат най-рано през 2020 г. От тях 6 милиарда ще останат за Турция, а другите 10 милиарда по ТАП ще достигат до европейските страни. Ако бъде изграден интерконектор с Гърция България също би могла да разчита на 1 милиард куб.м., с които да диверсифицира своето потребление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят