Слизат от педалите на пешеходна пътека Велосипедистите масово вършат нарушения, някои не са и чували, че има правила

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 22 април 2018

10 000 унгарци протестираха за свобода на медиите

Мегз показа зърна на светско парти

Заев: Никога не сме били толкова близо до решение за името

Печено морско свинче? Не, мерси Най-странните ястия по целия свят

Иконите на Дончо Дончев Картините могат да бъдат разгледани в галерия “Валер” до 11 май

Индия ще конфускува имоти на избягали от страната престъпници

„Лъвове” печелят конкурс за красота Награди за Peugeot 308 и Peugeot 3008

Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

САЩ подкрепят изграждането на Южен газов коридор

САЩ са заинтересовани от изграждането на “Южния газов коридор”, предназначен за доставките на азербайджански газ в Европа. Това заяви помощник-държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд, цитирана от ТАСС.

Тя е на посещение в Баку – спирка от нейната обиколка в страните от Южен Кавказ.

“Ние сме заинтересувани от осъществяването на проекта “Южен газов коридор”, който е важен не само за Азербайджан, но и за всички страни от Европа, нуждаещи се от газ”, каза Нюланд.

САЩ са готови да предложат сътрудничество на Азербайджан в три основни направления: сигурност, икономика и енергетика. Нюланд подчерта и подкрепата за демократичното развитие в региона. Тя съобщи, че в Баку е провела “много добра и приятелска среща” с президента Илхам Алиев, в хода на която са обсъдили сигурността, включително енергийната, а също така диверсификация на икономиката, борбата с корупцията, урегулирането на Нагорно-карабахския конфликт и ситуацията с човешките права.

“Договорихме се да продължим диалога и да го укрепваме с цел създаването на специален формат – американско-азербайджански диалог по въпросите на гражданското общество и демократизацията. Това ще бъде двустранна структура между САЩ и Азербайджан, която ще работи успоредно с аналогична инициатива между Азербайджан и Съвета на Европа”, подчерта помощник-държавният секретар.

“Южният газов коридор” предвижда доставянето на азерско “синьо гориво” за Европейския съюз чрез тръбопроводите ТАНАП и ТАП. Природният газ ще дойде от разработването на втората част на проекта “Шах Дениз”.

Става дума за общо 16 милиарда куб.м. газ, които ще потекат най-рано през 2020 г. От тях 6 милиарда ще останат за Турция, а другите 10 милиарда по ТАП ще достигат до европейските страни. Ако бъде изграден интерконектор с Гърция България също би могла да разчита на 1 милиард куб.м., с които да диверсифицира своето потребление.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.