Джип блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград

Ники Илиев и Саня Борисова заедно на кинофестивал в Италия

Започна мисията на 36-я български военен контингент в Афганистан

Илияна Йотова за умъртвяването на животни заради чумата: Държавата не беше на мястото си в последните дни

Тир блъсна 16-годишно момче, има опасност за живота му

Летен наръчник за кучето Съвети как да предпазим любимеца си от неприятности в жегите

Експертизи потвърдиха: Останките на семейството на Николай Втори са автентични

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за Герман Костин

Иззеха 600 къса контрабандни цигари в Еленско

Ероган: Няма да забравим тези, които приютиха превратаджиите

Разследват два пожара в Търновско

Кралското семейство публикува снимки от кръщенето на принц Луи

Путин: 25 милиона кибератаки са били предотвратени по време на Мондиала в Русия

НВИМ представя спасените бойни знамена на Българската армия

Кристиан Вигенин: ОССЕ е сред последните структури, в които Русия участва равноправно

САЩ подкрепят изграждането на Южен газов коридор

САЩ са заинтересовани от изграждането на „Южния газов коридор“, предназначен за доставките на азербайджански газ в Европа. Това заяви помощник-държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд, цитирана от ТАСС.

Тя е на посещение в Баку – спирка от нейната обиколка в страните от Южен Кавказ.

„Ние сме заинтересувани от осъществяването на проекта „Южен газов коридор“, който е важен не само за Азербайджан, но и за всички страни от Европа, нуждаещи се от газ“, каза Нюланд.

САЩ са готови да предложат сътрудничество на Азербайджан в три основни направления: сигурност, икономика и енергетика. Нюланд подчерта и подкрепата за демократичното развитие в региона. Тя съобщи, че в Баку е провела „много добра и приятелска среща“ с президента Илхам Алиев, в хода на която са обсъдили сигурността, включително енергийната, а също така диверсификация на икономиката, борбата с корупцията, урегулирането на Нагорно-карабахския конфликт и ситуацията с човешките права.

„Договорихме се да продължим диалога и да го укрепваме с цел създаването на специален формат – американско-азербайджански диалог по въпросите на гражданското общество и демократизацията. Това ще бъде двустранна структура между САЩ и Азербайджан, която ще работи успоредно с аналогична инициатива между Азербайджан и Съвета на Европа“, подчерта помощник-държавният секретар.

„Южният газов коридор“ предвижда доставянето на азерско „синьо гориво“ за Европейския съюз чрез тръбопроводите ТАНАП и ТАП. Природният газ ще дойде от разработването на втората част на проекта „Шах Дениз“.

Става дума за общо 16 милиарда куб.м. газ, които ще потекат най-рано през 2020 г. От тях 6 милиарда ще останат за Турция, а другите 10 милиарда по ТАП ще достигат до европейските страни. Ако бъде изграден интерконектор с Гърция България също би могла да разчита на 1 милиард куб.м., с които да диверсифицира своето потребление.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.