Митов: Усилията ни бяха насочени към утвърждаване на България като партньор на ЕС и НАТО

Дейността на Министерството на външните работи бе насочена към изпълнение на приоритетите във външно- политическата област. Усилията ни бяха насочени към утвърждаването на България като конструктивен и надежден партньор на ЕС и НАТО в контекста на променената ситуация.

Това каза министърът на външните работи Даниел Митов по време на пресконференция, на която отчита 100 дни на от управление на кабинета, съобщи Фокус.

Митов посочи, че в резултат на активната ни външна политика са били осъществени три знакови визити у нас - посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд.

Осъществиха се и посещения на австрийския външен министър, както и на външния министър на Украйна, заяви Митов. "Посещението на Джон Кери бе свързано с капацитета и модернизацията на българската армия, тя трябва да продължи да се модернизира и всички наши съюзници са ангажирани с тази тема", допълни външният министър.

Към момента нямаме данни за българи, които да се бият за „Ислямска държава", но това не означава че не трябва да приемем законодателство. Трябва да го отчитаме като опасност. Самата криминализация не е панацея и не е мярка сама по себе си. Трябва да се работи идеологията на „Ислямска държава" да бъде делегитимирана. Това заяви в отговор на въпрос, дали има информация за българи, участващи в „Ислямска държава", министърът на външните работи.

„Идеологията на ИД няма нищо общо с исляма. Трябва да можем активно да обясняваме проблема и да не се създават условия за радикализация сред определени страни в обществото. Това е част от мерките - засилената координация между службите", заяви Митов. Той уточни, че опасността е реална, тъй като България вече е била обект на терористична атака. „Не можем да си позволим да пренебрегваме опасностите и да неглижираме този въпрос и трябва да го гледаме многопластово. Криминализацията е една от мерките - декриминализация на идеологията на ИД и прекъсване на всякакви възможни канали за финансиране на бойци и на вече намиращите се в Сирия и Ирак сили на ИД, тясна координация с партньорите, които осъзнават, че този феномен на радикален ислям е нещо, което засяга първо тях", посочи още Даниел Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини