Мусаката с етикет откъде е каймата

В менютата на ресторантите и на етикетите на сготвените ястия да пише произхода на месото в манджата. Това поиска Европейският парламент (ЕП) в препоръка до Европейската комисия (ЕК) две години след скандала с конското месо, вложено вместо телешко в лазаня, наденици, кюфтета и др. храни. Препоръката на Европарламента за законодателни промени е пожелателна.

„След скандала с конското месо сега зависи от нас да си върнем доверието на потребителите. Ние искаме ЕК да излезе със законодателно предложение за задължително поставяне на страната на произход на месото на етикетите, тъй като това ще помогне да се увеличи прозрачността и да се осигури ясна и пълна информация за потребителите”, заяви председателят на Комисията по околна среда Джовани Ла Виа. „Разбира се, трябва да гарантираме, че това няма да доведе до допълнителна тежест за малките и средните предприятия от сектора”, добави той.

По данни на ЕП между 30% и 50% от всички ястия в Европа съдържат преработено месо.

Вече има спор как новите етикети ще се отразят на цените. Според доклад на ЕК от 2013 г. храните с месо ще поскъпнат от 15 до 50% при подобни изисквания. Според анализ на френската потребителска асоциация обаче ръстът ще е само 0,67%.

Инициативата на ЕП е продължение на правилата за етикетиране на прясно, охладено или замразено месо от свине, овце, кози и домашни птици, които влизат в сила от 1 април 2015 г. Според тях на етикетите на месото трябва да пише къде са отглеждани животните, от които е добито месото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес