Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня Негев

Пишат нов закон за търговските марки

Ерик Рубин: Казусът с българските граждани, за които се иска екстрадиция, трябва да бъде решен между правосъдните министерства на САЩ и България

КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор) Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Мусаката с етикет откъде е каймата

В менютата на ресторантите и на етикетите на сготвените ястия да пише произхода на месото в манджата. Това поиска Европейският парламент (ЕП) в препоръка до Европейската комисия (ЕК) две години след скандала с конското месо, вложено вместо телешко в лазаня, наденици, кюфтета и др. храни. Препоръката на Европарламента за законодателни промени е пожелателна.

„След скандала с конското месо сега зависи от нас да си върнем доверието на потребителите. Ние искаме ЕК да излезе със законодателно предложение за задължително поставяне на страната на произход на месото на етикетите, тъй като това ще помогне да се увеличи прозрачността и да се осигури ясна и пълна информация за потребителите”, заяви председателят на Комисията по околна среда Джовани Ла Виа. „Разбира се, трябва да гарантираме, че това няма да доведе до допълнителна тежест за малките и средните предприятия от сектора”, добави той.

По данни на ЕП между 30% и 50% от всички ястия в Европа съдържат преработено месо.

Вече има спор как новите етикети ще се отразят на цените. Според доклад на ЕК от 2013 г. храните с месо ще поскъпнат от 15 до 50% при подобни изисквания. Според анализ на френската потребителска асоциация обаче ръстът ще е само 0,67%.

Инициативата на ЕП е продължение на правилата за етикетиране на прясно, охладено или замразено месо от свине, овце, кози и домашни птици, които влизат в сила от 1 април 2015 г. Според тях на етикетите на месото трябва да пише къде са отглеждани животните, от които е добито месото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.