Спипаха мъж и жена и мъж, задигнали портмоне с 500 лева в Павликени

Министър Караниколов: Оттук нататък трябва да има широк диалог по отношение на „Пирин“

Загинаха памуковите семена, отнесени на Луната

Ивайло Иванов: Задържаните при гонката тази нощ са на 23 и 32 години, шофьорът на автомобила е избягал

Валери Симеонов за избора на самолети: Позорно и унизително е да промениш условията, за да угодиш на един от кандидатите

Йордан Цонев: ДПС ще продължава да настоява да премахне изискването за уседналостта за избори Искаме тя да има съвсем друг характер, какъвто има в ЕС, каза още депутатът

Къде се ходи да те оправят, за да не ти стърчи сутрин?

Честито за избора на F-16 и на Русия Докато чакаме новите изтребители от САЩ, ще плащаме на Кремъл стотици милиони. А можеше всичко да е различно

Рекорден брой туристи в Ню Йорк, 65.2 милиона души са го посетили

Тръмп ще представи в Пентагона новата американска стратегия за противоракетна отбрана

Температурите се покачват, очаква ни слънчево време

Сняг падна над Ерусалим, проливни дъждове в Газа

Обявиха грипна епидемия в Перник и Пазарджик

Търсят с кучета избягалия след гонката с полицаи край Стара Загора

Празнуваме Антоновден

Безработицата нараства през януари

11,1% е безработицата за месец януари 2015 г. Това е с 0,4% повече спрямо декември миналата година, съобщават от Агенцията по заетостта.

Равнището на безработицата обаче е по-ниско спрямо месец януари 2014 г.

Основната причина за нарастването й през този месец е увеличаването на потока от новорегистрирани безработни. Голяма част от работодателите освобождават персонал в края на всяка календарна година.

В бюрата по труда са регистрирани 363 964 безработни лица. Те нарастват с 12 913 лица спрямо декември. На годишна база, в сравнение с януари 2014-а, безработните са значително по-малко – с 37 269 лица, което е най-доброто постижение от 2008 г. насам.

Съществено влияние върху безработицата оказва и регистрирането на около 9000 лица, освободени от субсидирана заетост. Чрез средства от държавния бюджет на над 6000 души от тях е осигурена субсидирана заетост чрез предоставяне на социалната услуга „личен асистент”.

На работа през януари 2015 г. са постъпили 22 005 безработни. Те се увеличават с 6804 души спрямо предходния месец. В сравнение с януари 2014 г. постъпилите на работа са с 5313 лица повече. В бюрата по труда са заявени 12 013 работни места в реалната икономика, които са двойно повече спрямо декември 2014-а.

През януари 2015 г. най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост, държавното управление и търговията. Следват заявените от административните и спомагателни дейности, финансовите и застрахователни дейности, от селското, горското и рибното стопанство, образованието, строителството, транспорта и др.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.