Спасяват храм от 12 век в Дупнишко

Петиция до Министреството на културата и Дирекцията по вероизповеданията готвят в дупнишкото с. Червен брег за спасяване на храма "Св. Спас" край селото, датиран от 12 век, съобщи кметицата Йорданка Червеняшка.

Местните събират дарения от 2008 г. Успели да осигурят пари за ремонт на покрива - върху оригиналните камъни на черквицата сложили съвременни керемиди. Трябва обаче да се прави дренаж за изолиране на влагата, да се премахнат земни насипи около храма, да се укрепва корпусът, каза местният свещеник отец Костадин Бошнаков вчера.

Миналата година в района са правени археологически разкопки. Резултатите от проучването, представени в Дупница преди два дни сочат, че на това място е открита ранно християнска базилика, цял манастирски комплекс от 320-330 година. Намерени са корабен жетон и 15 монети от времето на император Гордиан, някои от които са сребърни. Пътят на християнството е минал по Струма и Джубрена много преди да стигне до Сердика и Пауталия /днешен Кюстендил/, твърдят археолозите.

"Ще ходим в министерството на културата и ще поставим с цялата сериозност проблема по състоянието на храма Св.Спас. Необхидими са много средства. Ще искаме много, за да ни дадат малко", издаде тактиката отец Костадин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони