Илияна Йотова за умъртвяването на животни заради чумата: Държавата не беше на мястото си в последните дни

Мъж е с опасност за живота, след като е бил блъснат от тир

Летен наръчник за кучето Съвети как да предпазим любимеца си от неприятности в жегите

Експертизи потвърдиха: Останките на семейството на Николай Втори са автентични

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за Герман Костин

Иззеха 600 къса контрабандни цигари в Еленско

Ероган: Няма да забравим тези, които приютиха превратаджиите

Разследват два пожара в Търновско

Кралското семейство публикува снимки от кръщенето на принц Луи

Путин: 25 милиона кибератаки са били предотвратени по време на Мондиала в Русия

НВИМ представя спасените бойни знамена на Българската армия

Кристиан Вигенин: ОССЕ е сред последните структури, в които Русия участва равноправно

От днес затварят столичния бул. „Пенчо Славейков“ за ремонт

МВР: Няма сигнал за изчезнало дете в столичния квартал „Дружба“

Разбиха оранжерия за коноп във варненско село Българин и молдовец задържани при спецакцията

Танева отчете първите 100 дни: За три месеца земеделския сектор получи над 1,8 млрд. лева

„Само за три месеца земеделските производители в сектора са получили над 1,8 млрд. лв. чрез директните плащания, националните доплащания и Програмата за развитие на селските райони (20007-2013 г.)“. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на пресконференция, на която се отчетоха първите 100 дни от управлението на правителството, съобщиха от пресслужбата на МЗХ.

Тя допълни, че от днес започва и изплащането на средствата по Схемата за качествени плодове, по която са предвидени 35 млн. лв., а ставката за тон е 160 лв.

„Още в началото на мандата си предложихме много важни законодателни инициативи, свързани с промените в Закона за подпомагане на земеделските производители и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които уреждат кампанията за директните плащания за 2015 г. С измененията се въвеждат задължителното правно основание за ползване на земеделските земи, както и правото животновъдите да ползват пасищата с предимство“, коментира още министър Десислава Танева. Заместник-министър Васил Грудев допълни, че към днешна дата, във връзка с кампанията за директните плащания вече са декларирани 3,35 млн. ха земеделски земи с правно основание за ползване, докато през миналата кампания те са били

В одобрената от Министерски съвет и изпратена на Европейската комисия Програма за развитие на селските райони 2014-2020, са изпълнени всички поети ангажименти за увеличаване на бюджетите за биоземеделие, за инвестиции и за малките земеделски стопанства, заяви министър Танева.

По този начин Програмата е в пряка помощ на земеделските производители и ще доведе до създаването на жизнеспособно и конкурентоспособно земеделие, посочи още тя. Вече са готови и са предложени за обществено обсъждане и наредбите, чрез които ще се прилагат и първите мерки, които ще бъдат отворени по ПРСР 2014-2020. Първият прием ще бъде за компенсаторните мерки в Програмата, свързани с биологичното земеделие, агроекология и Натура 2000, уточни Танева. Тя допълни, че „в края на март ще бъде отворена мярка 4.1 „Иинвестиции в земеделските стопанства“, а към средата на годината и мярка 6.1. 

„Стартова помощ за млади земеделски производители““. Заместник-министър Грудев обясни, че по правилото n+2 през 2015 г. страната ни трябва да усвои около 400 млн. евро по ПРСР за периода 2007-2013 г., като за тази цел всички бенефициенти трябва да приключат проектите си до средата на годината. По отношение на ПРСР 2014-2020 г. той съобщи, че се очаква официално й одобрение в средата на годината.

Танева коментира и ситуацията във връзка с наложените от руското ембарго рестрикции за износа. Министърът заяви, че за подкрепа на сектора са подготвени нормативни промени, с които се улеснява достъпът на малките фермери до пазарите. „Нашето предложение в тази връзка е за изменения в Наредбата за директни продажби, както и в Наредбата за специфичните изисквания при производството, съхранението и транспортирането на сурово краве мляко и изискванията за търговия и пускане на пазара на мляко и млечни продукти. Те са готови и са публикувани на сайта, но за да бъдат факт, те трябва да се одобрят и от ЕК“, каза Десислава Танева. Предложено е и изменение в Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища, с които се предвижда в детските градини да бъдат използвани продукти, които са произведени в региона, където се намират детските заведения. Тя уточни, че продължава и работата по промените в Закона за храните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, които да подобрят качеството на хранителните стоки.

По време на пресконференцията се представиха и мерките за опазване на горите и намаляване на незаконната сеч. „Няма друго правителство, което да е предприело толкова реални действия в тази посока“, заяви министър Танева и припомни, че са създадени нови 173 мобилни групи в държавните горски предприятия. Въвеждат се и нови информационни системи, които да следят дейностите от дърводобива до продажбата на крайния продукт, както и нова система за маркиране на дървесината.

До края на март ще бъдат променени и две наредби за сечите, които да направят тези дейности два пъти по-щадящи природата, като същевременно се взе и решение за двойно увеличаване на защитните гори.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.