Най-добре е нумеролозите да дойдат

На мен новата идея на вътрешния министър Вучков ми се вижда много полезна. Мисля, че е прав, когато казва, че „много често оперативните работници хабят интелектуална енергия да измислят наименования, вместо реално да се борят с престъпността”. (Стига само да не се е пошегувал нещо, защото ако е майтапче, то не е смешно.)

Веднага си го представих! Седят оперативните работници и с ум се бият как да озаглавят поредната мащабна операция. Пият кафета, устройват си брейнсторминг, измислят и отхвърлят, измислят и отхвърлят, ден така, два дена, три дена, докато най-сетне измислят примерно „Захарно петле” (имаше и такова чудо), или „Малкия Мук” (също отвратително като подход, както справедливо отбелязва господин министърът). А през това време или Братя Галеви ще са духнали, или някой Петко ще отстреля поредния младеж.

Че се хаби интелектуална енергия си личи и по още едно нещо. Явно в един момент някои от съчинителите на кодови наименования са си казали: „Бе я стига сме си хабили ние интелектуалната енергия!” - и са я подкарали, без да си дават много-много зор. Това „Килъри”, това „Нагли” - колко станаха?! И правилно! Туряш една цифичка отзад и работата спи. Така се спестява сума ти сиво вещество. А сивите мозъчни клетчици наистина не би трябвало да се прахосват току-така, както е казал Еркюл Поаро (няма начин да не го е казал). А като гледам по телевизора как изглеждат някои висши полицейски чинове - и главно какви ги плещят от екрана! - винаги си викам, че тия хора наистина са потрошили маса интелектуална енергия и ето, вече са им изпушили сивите мозъчни клетчици. Тая работа не прощава.

И друг един проблем има с тия кодови названия. Когато се разшумя около подслушването на протестиращите от лятото на 2013-а, кодовото наименование на операцията се появяваше в средствата за масова информация ту като „Червеи”, ту като „Червей”. И не се разбираше - за много червеи ли става дума, за един червей ли, или чисто и просто някой изписва множественото число на употребената гадинка погрешно с „й” (сравни с „бояджий”, „катаджий” и „циркаджий”)... Ама то си е нормално: оперативните работници са изхабили толкова интелектуална енергия, че са забравили правописа.

При озаглавяването на операциите с цифрички опасността от подобна груба проява на неграмотност намалява стремително.

Но голямото предимство на цифровия подход в борбата с престъпността се крие другаде. Ако в службите бъдат назначени нумеролози, те ще дават експертна оценка дали поредната брилянтна операция ще бъде успешна и дали Петко от Лясковец ще се предаде, или ще застреля някого. И то предварително, още докато акцията се планира!

Ето, гледам из форумите - мнозина предлагат да се започне с операция „10”. Аз съм за! Защото според някои нумеролози числото 10 означава пари.

Много пари.

Откъдето и трябва да се започне, а не от някакво си „Захарно петле”. Е те тогава вече всичко ще ни е наред в борбата с престъпността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи