Съдът оправда Александър Томов от втория път (обзор)

Собственикът на ЦСКА и бивш директор на „Кремиковци“ Александър Томов е невинен. Вчера съдия Светла Букова от Софийския градски съд го оправда по всички обвинения. Решението й бе посрещнато с бурни аплодисменти от негови симпатизанти в съдебната зала. Обявени за невинни бяха и бившият изп. директор на ЦСКА Александър Гарибов, членът на управителния съвет на комбината Иван Иванов и Божко Бонев.

„Все пак в България има правосъдие и това е надеждата за бъдещето на страната. Това е голяма победа за мен, за моето семейство, за партия „Българска социалдемокрация“, защото срещу нас през всички тези 7 години стоеше една много тежка политико-мафиотска група“, каза Томов, когато чу, че е невинен.

Той отговаряше за присвояване. Според обвинението през 2007 г. е прехвърлил общежитието и хвостохранилището на „Кремиковци“ с машини и съоръжения към фирма на бизнесмена Васил Божков. С тази сделка индиецът Прамод Митал купи ЦСКА от Божков. Прокуратурата твърди обаче, че така комбинатът бил ощетен с 29 млн. лв., а футболният клуб - с 3,5 млн. евро. Томов отговаряше и за това, че е съставил неверен документ за прехвърляне на имот. Съучастници му били Гарибов, Иванов и Бонев.

Делото срещу тях за втори път се гледа в Софийския градски съд (СГС). През 2011 г. съдия Мариян Марков осъди Томов и Иванов на по 9 г. затвор. Другите двама подсъдими бяха оправдани. Вчера Томов обясни, че върху съдията тогава е оказан натиск. Когато процесът стигна на втора инстанция обаче, беше върнат отново в СГС заради нарушения, допуснати от съдия Марков. После делото пое колежката му Букова.

„Беше трудно. Беше много тежко. Това е грубо скалъпено обвинение с единствената цел да се скрият истинските виновници за умишления фалит на „Кремиковци“. Да се намери някой, който да носи бремето, за да се отклони вниманието от тези, които замислиха този фалит“, заяви Томов. После обясни, че е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което е посочил „истинските виновници“. От думите му се разбра, че не му е известно са предприети действия, но все пак заяви: „Той (Сотир Цацаров - б.а.) реагира адекватно. Аз неслучайно казвам, че този главен прокурор е някаква надежда за утрешния ден“. Томов назова и имената на виновните - бившия министър на икономиката Петър Димитров и бившия премиер Сергей Станишев, който изпратил ДАНС незаконно в ЦСКА. След това допълни, че двамата прокурори, които скалъпили делото му, били наградени.

Томов обясни, че за присвояване и дума не може да става. Имотите, за които бил подведен под отговорност, били непотребни, с „отрицателна стойност“, а срещу тях са получени акции на ЦСКА.

„Справедлива, но и светлина в тунела е тази присъда“, заключи той. После обясни, че след нея бъдещето на ЦСКА ще стане по-добро. А най-накрая пожела на журналистите да са живи и здрави, независимо какво са писали за него, и ги покани на раздумка в близко заведение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини