Русия си поръча анкета за проект, който обяви за закрит: 66% от българите не искат Брюксел да решава за "Южен поток"

Русия поръча анкета в три страни, през които трябваше да мине спреният от нея "Южен поток", според която 66% от българите смятат, че държавите участнички трябва да имат последната дума за проекта, а не Еврокомисията, предаде РИА "Новости". В Сърбия на това мнение са 52%, а в Австрия - 42%.

Проучването сред 1000 граждани на трите страни е направено от 12 до 30 януари от британската ICM Research по поръчка на държавната информационна агенция МИА „Россия сегодня“.

В България 23% смятат, че ЕК трябва да има последна дума, в Сърбия - 33%, а в Австрия - 46%. Българите са най-информирани (85%), че проектът е спрян, това знаят 78% от сърбите и 53% от австрийците. В Австрия 37% не били чували за "Южен поток" до анкетата.

Резултатите сочат, че за 64% от българите спирането на проекта ще се отрази негативно на бюджета. Така мислят 61% от сърбите и 38% от австрийците.

Най-много българи (51%) смятат, че от спирането на "Южен поток" най-голяма изгода има Турция, при 39% сърби и 44% австрийци. Средно в трите страни 20% смятат, че Русия печели, защото е намерила друго трасе, също 20% допускат, че това е ЕС, защото ще търси алтернативи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия