US шпионски вирус дебне в твърди дискове

Базираната в Русия компания за компютърна сигурност обяви, че е открила серия шпионски вируси, част от които са вградени в твърдите дискове на някои от най-големите производители в света, предаде Ройтерс.

Според "Лабораторията Касперски" с него избирателно са били заразени компютри в 42 страни, но най-много в Иран, Русия, Пакистан, Афганистан, Индия, Китай, Сирия, които са приоритет за US шпионски служби. Засегнати имало и в Турция, Германия, Франция, Белгия. Компанията не посочва, но намеква, че Агенцията за национална сигурност (НСА) стои зад операцията, започнала през 2001 г. "Касперски" нарича шпионската група "Уравнение" и твърди, че тази "най-развита хакерска група по познания и ресурси" действа от 20 години. Тя имала здрави връзки със създателите на "Стъкснет" – вирус, саботирал иранската ядрена програма, разработен от САЩ в сътрудничество с Израел.

Част от вирусите били скрити в постоянната памет на твърди дискове (т.е. операционната им система), произвеждани от "Уестърн диджитал", "Макстор", "Сийгейт", "Майкрон", Ай Би Ем, "Самсунг", "Тошиба". Използвани са и методи, скриващи зловредните кодове от антивирусни програми, както и код за самоунищожение. Имало и софтуер, "картографиращ" мрежи, несвързани с интернет. По-сложните вируси, включително поемане на пълен контрол върху компютъра, се задействали при по-важните обекти за проникване.

Бивш служител на НСА потвърдил пред Ройтерс, че анализът на "Касперски" е правилен.

Експерти смятат, че хакерите са получили или са се сдобили по някакъв начин с изходния код на софтуера, управляващ дисковете. Някои от производителите им отрекоха да са знаели за шпионския бъг, други отказаха коментар, както и НСА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят