Болници сигнализират за намалени бюджети за април

300 чувала с амфетамини заловени на пристанище Варна Стоката била декларирана като лимонена киселина

Александър Вучич обеща отменяне на закона за намаляване на пенсиите

Родни нестинари обменят опит с гръцки колеги

Ръководителят на руския туризъм Олег Сафонов: Задържа се интересът на руските туристи към България Страната ви е предпочитана за нашите граждани, отношенията остават прекрасни, каза председателят на Федералната агенция по туризъм на Русия

“Левски” с Делио Роси и през новия сезон

Финансовите министри от ЕС се споразумяха за реформиране на капиталовите правила на банките

Вулканът Килауеа на Хаваите продължава да изригва

Димитър Радев: Приемането на еврото зависи от икономическото развитие, а не толкова от критериите

Двама бивши служители на френското външно разузнаване са обвинени в шпионаж в полза на Китай

Силната музика предразполага към нездравословно хранене

Аудиенцията на Бойко Борисов при папа Франциск в снимки

САЩ прехвърлят стотици танкове и бронирани машини в Източна Европа

Рок версия на „Шушана“ набира популарност в социалните мрежи

Общинските дружества в Търново реализирали печалба от общо 49 000 лева Данните за първото тримесечие на годината ще се обсъждат на сесия на Общинския съвет

Българинът вече плаща дълговете си по-редовно

Българите са започнали да плащат по-редовно вноските си по бързи кредити и договори за лизинг. Необслужваните задължения и в двете групи намаляват, показват последните данни на БНБ.

Според тях „лошите“ бързи кредити към края на декември са 26,9%, или възлизат на 549,5 млн. лв. За сравнение в края на 2013 г. делът им е бил 30,2 на сто. Така статистиката на централната банка отчита номинално намаление на проблемните бързи заеми с 51,8 млн. лв.

„Лошите“ договори за лизинг също намаляват. Делът на необслужваните контракти е 23,2% към декември 2014 г. спрямо 26,8 на сто година по-рано. Така просрочените лизингови договори са на стойност 704,2 млн. лв., или с ъс154,8 млн. лв. по-малко.

Според Неделчо Спасов от „Изи Кредит“ има три причини за намаляването на необслужваните бързи кредити. Клиентите вече са много по-внимателни при вземането на заеми, компаниите за бързи кредити също са станали по-прецизни при оценката на риска на потребителите. Друг фактор е, че през миналата година много компании са изчистили кредитните си портфейли, като са продали лошите си кредити на колекторски агенции (фирми, събирачи на дългове – б.р.).

Портфейлите на дружествата за бързи кредити са по-здрави сега в сравнение с преди кризата, коментира Валентин Гълъбов от „Ти Би Ай Кредит“. Според него клиентите вече са наясно, че трябва да връщат задълженията си. Управителят на „Кюн Лизинг“ Борислав Тодоров пък смята, че хората са станали по-редовни при обслужването на своите задължения, тъй като се усеща известно подобрение на бизнес средата.

Данните на БНБ показват още, че отпуснатите заеми от дружествата, специализирани в кредитиране, продължават да нарастват. Към края на декември 2014 г. те вече са 2,05 млрд. лв. От тях кредитите за домакинствата са 1,51 млрд. лв., което е с 5,2% повече спрямо края на предходната година. В края на 2013 г. обаче ръстът на годишна база е бил 6,1%. Забавянето в темпа на растеж се дължи на новите регулации в сектора, въведени през миналата година, коментират от бранша. Оттам припомнят, че новите правила са утежнили процедурата по отпускането на лесни заеми. Например някои компании вече искат поръчители за даване на бързи кредити.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.