„Един американец в Благоевград“ представя Камерна опера – Благоевград

Как се прави комплимент на жена без думи?

Нахапаният от питбул професор ще съди собственика му: Анцугът ми беше напоен с кръв, а той си тръгна

Австралия няма да подпише Пакта на ООН за миграцията

Димитър Петров, Специализирана прокуратура: Имаме безспорни доказателства по случая с ДАБЧ

Италианските власти конфискуваха имущество на мафията в Рим

Отбелязваме Въведение Богородично

Очаква се наднормено замърсяване на въздуха в части на София днес

Шведската академия сформира нов Нобелов комитет по литература

Тръмп помилва пуйките Грахче и Морков

Нова коалиция в британския парламент ще спира Брекзит

Япония праща мисия до един от полюсите на Луната

Мевлют Чавушоглу: Сделката за руските С-400 не може да бъде отменена

Започва филмовият фестивал в Банско

Тръмп е предал показнията си за руска намеса в изборите на прокурора Робърт Мюлер

Българинът вече плаща дълговете си по-редовно

Българите са започнали да плащат по-редовно вноските си по бързи кредити и договори за лизинг. Необслужваните задължения и в двете групи намаляват, показват последните данни на БНБ.

Според тях „лошите“ бързи кредити към края на декември са 26,9%, или възлизат на 549,5 млн. лв. За сравнение в края на 2013 г. делът им е бил 30,2 на сто. Така статистиката на централната банка отчита номинално намаление на проблемните бързи заеми с 51,8 млн. лв.

„Лошите“ договори за лизинг също намаляват. Делът на необслужваните контракти е 23,2% към декември 2014 г. спрямо 26,8 на сто година по-рано. Така просрочените лизингови договори са на стойност 704,2 млн. лв., или с ъс154,8 млн. лв. по-малко.

Според Неделчо Спасов от „Изи Кредит“ има три причини за намаляването на необслужваните бързи кредити. Клиентите вече са много по-внимателни при вземането на заеми, компаниите за бързи кредити също са станали по-прецизни при оценката на риска на потребителите. Друг фактор е, че през миналата година много компании са изчистили кредитните си портфейли, като са продали лошите си кредити на колекторски агенции (фирми, събирачи на дългове – б.р.).

Портфейлите на дружествата за бързи кредити са по-здрави сега в сравнение с преди кризата, коментира Валентин Гълъбов от „Ти Би Ай Кредит“. Според него клиентите вече са наясно, че трябва да връщат задълженията си. Управителят на „Кюн Лизинг“ Борислав Тодоров пък смята, че хората са станали по-редовни при обслужването на своите задължения, тъй като се усеща известно подобрение на бизнес средата.

Данните на БНБ показват още, че отпуснатите заеми от дружествата, специализирани в кредитиране, продължават да нарастват. Към края на декември 2014 г. те вече са 2,05 млрд. лв. От тях кредитите за домакинствата са 1,51 млрд. лв., което е с 5,2% повече спрямо края на предходната година. В края на 2013 г. обаче ръстът на годишна база е бил 6,1%. Забавянето в темпа на растеж се дължи на новите регулации в сектора, въведени през миналата година, коментират от бранша. Оттам припомнят, че новите правила са утежнили процедурата по отпускането на лесни заеми. Например някои компании вече искат поръчители за даване на бързи кредити.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.