Външният министър: България се готви за нашествие от нова бежанска вълна

Има опасност от нова бежанска вълна. Външният министър Даниел Митов призна пред БНТ, че България се готви за нашествието. "Ангажирали сме всички институции, които имат отношение към въпроса – МВР, Гранична полиция, известна логистична помощ очакваме и от Министерството на отбраната", каза в сутрешния блок Митов.

"България постоянно е в състояние да се доказва като надеждна външна граница на ЕС. Нашата държава до момента не се е изправяла пред подобен сериозен бежански натиск. Предпоставки за това създава основно конфликтът в Близкия Изток. Трябва да подобрим сътрудничеството си с Турция, за което водим постоянни разговори. Възможно най-бързо трябва да подпишем споразумението за тристранно сътрудничество между България, Гърция и Турция", заяви външният министър. Митов каза, че ако в момента има сравнително не голям поток бежанци у нас, то е заради координираните действия на българските институции.

"В България има около 10 000 бежанци, в Гърция са доста повече. Но натискът продължава", добави той. По думите му няма данни за българи, воюващи на страната на Ислямска държава. "Поддържаме тесни отношения с нашите партньори, така че да не се допуска подобен феномен на територията на Република България. Работим по законодателство, криминализиращо участие на българи в редиците на Ислямска държава. Когато законовите промени са готови, докладът ще бъде внесен в Министерски съвет. Това е превантивна стъпка, която е в отговор на реална заплаха.

Другата важна стъпка е делегитимацията на идеологията на "Ислямска държава". Това са хора, които напълно са излезли от човешкия си образ. Варварствата им са всеизвестни. По този въпрос сме разговаряли с Главното мюфтийство и те започнаха работа в тази посока", съобщи Митов.

Външният министър заяви, че най-важната цел по отношение на Източна Украйна е прекратяване на огъня. "Трябва да спрат да умират хора. По-нататък можем да мислим за пробив в напрегнатите преговори между Русия, Европейския съюз и трансатлантическата общност. След това трябва да се търси политическо решение на проблема чрез реформи в Украйна, които да й осигурят европейско бъдеще", добави Митов.

Той подчерта, че България е част от Европейския съюз и няма как да не подкрепи общата европейска позиция за конфликта в Източна Украйна. По думите му с посещението на Волен Сидеров в Крим той и "Атака" застават на грешната страна на историята и това в никакъв случай не може да бъде обща позиция на България. "Тази позиция е базирана на лъжа и пропаганда. Говореше се за мобилизация и война в България. Всеки е свободен да заяви политическа позиция, но тези лъжи са проблем за националната ни сигурност. С това трябва да се борим", подчерта министърът на външните работи.

Митов заяви, че България има ясен план за българите в Украйна, като уточни, че засега няма наплив от сънародници, заявили желание за български визи. По думите му координационният център на НАТО, който ще бъде разположен у нас, е част от мерките за увеличаване на капацитета на Българската армия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини