Девня и Белослав се разминали на косъм от взрив на 50 жп цистерни с пропан-бутан

Девня и Белослав са се разминали на косъм от адски взрив на 50 жп цистерни с пропан-бутан, натоварени на руски кораб. Плавателният съд се е намирал на котва във Фериботния комплекс в Белослав, разкри ръководителят на пожарникарите, предотвратили взрива инспектор Трифон Трифонов пред Дарик. Рискът е бил налице за няколко часа на 1 август миналата година.

"Беше последният ми работен ден, в който замествам, и преди летния отпуск. В следобеда, в предотпускарско настроение, чух по радиостанцията, че има възникнал инцидент с жп цистерна", обясни Трифонов . По това време той замества началника на Втора районна служба Пожарна безопасност и защита на населението - Варна, която покрива няколко варненски квартала и общините Белослав и Аврен.

Оказва се, че една от 50-те пълни с газ цистерни изпуска заради скъсан кран. Няма начин да бъде спряно изпускането. Нито корабът или опасната цистерна да бъдат преместени безопасно.

Най-важната задача на огнеборците е да се предотврати възможността от появата на искра, която би довела до унищожителен взрив. Всички цивилни граждани са евакуирани от Фериботния комплекс. На безопасно разстояние е изведен и екипажът на кораба. Спряно е електричеството в района, както и корабоплаването по канала до Девня, разказа Трифонов.

Една от малкото алтернативи е да се изчакат 20 часа, докато цистерната изпусне всичкия газ. Само за 4 часа обаче опасността е ликвидирана, а два града и цялата Долина на химията спасени от огнен ад. Опасността налага да се действа бързо и с подръчни средства. С помощта на дървен чеп и обезопасителни колани дупката в цистерната е запушена. А авариралият резервоар е изтеглен на безопасен коловоз.

По обезопасяване на произшествието са работили и пожарникари от Девня. По стечение на обстоятелствата в екипа от Долината на химията се оказват пожарникари, гасили пламъците в Езерово, а някои от тях и пострадали при тежкия инцидент.

Пожари стават всеки ден. Но инциденти от такъв мащаб рядко се случват, казва опитният варненски пожарникар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони