Принц Хари покани брат си принц Уилям за кум на сватбата

Съдът на ЕС: България е нарушила Директивата за птиците

КЕВР ще решава за продажбата на над 20% от енергийните дружества Това реши парламентът с промени в Закона за енергетиката

Запалянковци трошили автобус и псували полицаи

Румен Радев: Високо ценим споделения опит на Швейцария в системата на дуалното професионално образование

Започна пръскане срещу кърлежи в Търговище

Осъдиха мъж и жена, държали 3224 литра контрабанден алкохол за 27 686 лева

Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в Турция

Около 20 пострадали след изтичане на фенол в химически завод в Чехия

Румен Радев: Перспективата на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към Еврозоната

Чистачка пострада при късо съединение

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

Почерпен млад водач удари челно завиваща кола и потроши още две паркирани

Светлината озари зала „България”

Д-р Ангел Кунчев: Имаме достатъчно ваксини Някои държави върнаха задължителните имунизации

Девня и Белослав се разминали на косъм от взрив на 50 жп цистерни с пропан-бутан

Девня и Белослав са се разминали на косъм от адски взрив на 50 жп цистерни с пропан-бутан, натоварени на руски кораб. Плавателният съд се е намирал на котва във Фериботния комплекс в Белослав, разкри ръководителят на пожарникарите, предотвратили взрива инспектор Трифон Трифонов пред Дарик. Рискът е бил налице за няколко часа на 1 август миналата година.

“Беше последният ми работен ден, в който замествам, и преди летния отпуск. В следобеда, в предотпускарско настроение, чух по радиостанцията, че има възникнал инцидент с жп цистерна”, обясни Трифонов . По това време той замества началника на Втора районна служба Пожарна безопасност и защита на населението – Варна, която покрива няколко варненски квартала и общините Белослав и Аврен.

Оказва се, че една от 50-те пълни с газ цистерни изпуска заради скъсан кран. Няма начин да бъде спряно изпускането. Нито корабът или опасната цистерна да бъдат преместени безопасно.

Най-важната задача на огнеборците е да се предотврати възможността от появата на искра, която би довела до унищожителен взрив. Всички цивилни граждани са евакуирани от Фериботния комплекс. На безопасно разстояние е изведен и екипажът на кораба. Спряно е електричеството в района, както и корабоплаването по канала до Девня, разказа Трифонов.

Една от малкото алтернативи е да се изчакат 20 часа, докато цистерната изпусне всичкия газ. Само за 4 часа обаче опасността е ликвидирана, а два града и цялата Долина на химията спасени от огнен ад. Опасността налага да се действа бързо и с подръчни средства. С помощта на дървен чеп и обезопасителни колани дупката в цистерната е запушена. А авариралият резервоар е изтеглен на безопасен коловоз.

По обезопасяване на произшествието са работили и пожарникари от Девня. По стечение на обстоятелствата в екипа от Долината на химията се оказват пожарникари, гасили пламъците в Езерово, а някои от тях и пострадали при тежкия инцидент.

Пожари стават всеки ден. Но инциденти от такъв мащаб рядко се случват, казва опитният варненски пожарникар.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.