Путин: Сорос се меси навсякъде, но нима това е позиция на американската държава?

Евроексперти оценяват психиатрията ни Предстоят обиколки из болници и запознаване с проблемите в сектора

Най-добрият губещ за всички времена

Искат мерки срещу сивата икономика

Инфлацията достигна над 5-годишен рекорд

По-голяма прозрачност при онлайн резервациите

Министерство на отбраната ще търси експерти по киберсигурност

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Путин и Тръмп (ВИДЕО)

Валери Симеонов: Нерегламентирана търговия е вкарала чумата от Турция

Главният архитект на София ще обсъжда с граждани бъдещето на центъра на града Сред темите е конкурсът за обновяване на площад „Света Неделя“

МОН затяга мерките спрямо родителите, които не пускат децата си на училище Обсъждат се дори промени в Наказателния кодекс

Бойкотират преговорите за прага на осигуровките Вдигат минималната заплата с 9,8% при 3,2% ръст на производителност­та

Продължава ремонтът по столичния булевард „Христофор Колумб“

Николина Ангелкова: Турция попада в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за България Министърът на туризма разговаря с турския си колега

Делио Роси преди „Вадуц“: Бъдещето ми зависи от резултатите

Професор по история: Образът на Васил Левски във филма „Дякон Левски“ е представен дръзко и отправя некоректни послания

Образът на Васил Левски във филма „Дякон Левски“ е представен дръзко и отправя послания, които не са съвсем коректни. Това каза историкът проф. Пламен Павлов, цитиран от „Фокус“.

Според професора обаче не трябва непременно такива филми да се правят по „строг канон“ и да бъдат цензурирани.

„Въпреки това, той отбеляза, че вулгарните изрази не подхождат на филма, заради заглавието му и очакванията, че той фокусира върху монашеската част от личността на Левски. Очаквано е, че появата на лента за най-тачената личност в България на всички времена не може да не предизвика дискусии“, отбеляза проф. Павлов.

„Трябва да има много филми за Васил Левски, не само този. Нашият печален опит е, че има филм за него, който е общо взето детски вариант – с „джингиби“ и с приключенски истории в духа на евтините уестърни. Сега, четири десетилетия по-късно, се явява съвсем различен филм за него, който е в друга плоскост, гледа се от друго поколение“, коментира проф. Павлов.

Той допълни, че не е правилно да се създават внушения, че тези зрители, които не могат да догледат дългата продукция, са непременно запалени пушачи или наркомани – това не е добър тон, особено когато се води разговор за Левски.

Историкът каза още, че интерпретацията на историческата действителност, каквато има във филма, е нещо нормално. Въпреки това, с образа на Апостола трябва да се подхожда отговорно, като се вземе предвид, че той е бил едновременно монах и революционер, и този образ се нуждае от сериозно концептуално осмисляне, коментира още проф. Павлов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.