Румънски военни ще се обучават по български програми в Русе

Офицери от румънската армия ще се обучават по български програми на Военната академия в София, но тъй като столицата е далеч от Букурещ, те са предпочели това да стане като база в Русе.

Това стана ясно на пресконференция на Русенския университет във връзка с новия прием на студенти, съобщи БГНЕС.

От новата учебна година ВУЗ-ът въвежда две нови специалности в професионално направление "Национална сигурност" - "Евроатлантическа и глобална сигурност" и "Сигурност за граждани и собственост в трансгранична среда", а отделно се работи по въвеждането и на специалността "Киберсигурност". РУ ще работи заедно с Военните академии в София и Букурещ, като на 9 март по този повод в Русе ще пристигнат министърът на отбраната на България, началниците на двете академии. Очаква се и военният министър на Румъния или евентуално негов заместник. С въвеждането на новите специалности в областта на сигурността РУ вече ще има 23 професионални направления, обясни ректорът проф.Христо Белоев. Ще има и още една нова специалност – "Интернет и мобилни технологии", а две от старите, свързани с механотехниката и металознанието, ще бъдат закрити.

От университета съобщиха, че ще имат нови чуждестранни студенти от Виетнам, Индия, Непал и евентуално Нигерия. Те ще се обучават в областта на правото, компютърните науки и инженерните науки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони