Две българки създадоха българско училище в Оксфорд

Две българки отвориха българско училище в Оксфорд, съобщи Марица.бг.

Теодора Петранова и нейната приятелка Валентина Александрова-Кирова са създателки на българското училище „Слово”, в което вече се обучават 20 българчета. Те живеят в университетския град и се обучават в древен колеж като в романите за Хари Потър.

Българското училище провежда занятия всяка събота и в него малчуганите усвояват азбуката и се учат да четат, слушат български приказки, песни, стихотворения. В клуб „Седянка” пък под формата на кръжоци децата се запознават с български обичаи, народни песни и танци, ръчен труд.

В момента двете ентусиастки плащат наема за помещението, в което се провеждат занятията. Догодина обаче се надяват да получат финансова подкрепа от различни неправителствени организации, дарения или помощи от местния съвет.

Обучението е трудно, тъй като възпитаниците са на различна възраст и на различно ниво, което изисква и индивидуална работа, специален подход и търпение. Лексиката на децата е доста бедна, тъй като в ежедневието си те общуват на английски. Все още пишат на български с печатни букви, но е някакво начало, което със сигурност ще даде резултат, е категорична Теодора, която е бивш репортер и коментатор ня ВВС.

За своята работа двете създателки на училището засега получават символично заплащане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл