Украинската армия започна изтеглянето си от Дебалцево

Десетки танкове и други превозни средства на украинската армия са видени да се изтеглят от стратегическия град Дебалцево днес, съобщи АФП.

Машините, превозващи измъчени, небръснати войници, са пристигнали в близкия град Артьомовск, където военните потвърдили, че „са войници, идващи от Дебалцево“.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предложи Беларус да бъде гарант на изтеглянето на украинските военни и въоръжение от Дебалцево, цитиран от ТАСС.

„Готови сме не просто да посредничим, а достойно да прекратим този конфликт в района на Дебалцево и да изтеглим всички военнослужещи на Украйна от там, под нашата гаранция, че те повече няма да воюват“, подчерта президентът на среща с ръководители на Европейската банка за реконструкция и развитие.

Лукашенко допълни, че „ако някой се притеснява от оръжията, които военните на Украйна притежават, то ние сме готови да приемем тези оръжия на територията на Беларус“.

В телевизионно интервю президентът на Украйна Петро Порошенко потвърди плануваното изтегляне на украинските войски от Дебалцево.

„Порошенко заяви, че още утре ще започне планираното изтегляне на войските от Дебалцево. В момента обаче също изтегля голяма част от военнослужещите. Те си тръгват с всички си оръжия, демонстрирайки мир и пред Русия“, казаха от телевизионния канал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят