Коалицията се разцепи 2 на 2. Спекулации: Ще има ли оставки? (Обзор)

Коалиционното управление се разтресе сериозно по въпроса за ратификацията на договора с банките за външния заем от 16 млрд. лева.

Днес АБВ и Патриотичният фронт обявиха, че няма да подкрепят ратификацията. Идеята може да разчита на подкрепата на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Станаха твърде много фактите за некоректни отношения в партньорството ни с ГЕРБ. Може би партньорството вече е в кавички, заяви днес лидерът на АБВ Георги Първанов . И допълни: "Не ме плаши оставката на когото и да е, дори на премиера."

От снощи Патриотичният фронт е против. По думите на Красимир Каракачанов, съпредседател на ПФ, такова решение на парламента трябва да бъде обсъдено, както с депутатите, така и българското общество. „Вариант, в които някои ни казва в последния момент „или“-„или“ няма", категоричен е той.

"Пред нас стои политически избор – дали да пожънем огромен политически дивидент, като наричаме емисионния инструмент "нов дълг" и не го подкрепим. От друга страна е да поемем отговорност, да кажем истината, когато не е изгодно", заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. От изказването му в парламента стана ясно, че РБ подкрепят финансовия министър.

Преди обяд премиерът Бойко Борисов обяви: "Да видим, ако не приемат дълга, като не го приемат, oткъде ще вземем 6 милиарда до края на годината. Ако някой ми покаже откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще му предоставим тази възможност и то още днеска."

Думите му предизвикаха вълна от спекулации, че е готов да подаде оставка. Според слуховете вицепремиерът Румяна Бъчварова е информирала партньорите от управлението, че такава стъпка е възможна.

БСП и "Атака" официално се обявиха против ратификацията на заема. Край Народното събрание техни привърженици протестираха.

Една от многото спекулации днес е, че ратификацията все пак може да мине и без гласовете на депутатите от АБВ и ПФ. Това би могло да стане, ако народните представители от ДПС не участват в гласуването.

Очаква се ратификацията на външния заем да бъде гласувана в пленарна зала утре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини