Шведи раздадоха на германците билети за вкъщи

На 22 юни 2018 да почерпят

Отказаха електрическа количка на диабетик с байпас и без крака – ръцете му били здрави

Мелания Тръмп посети деца на имигранти в център на границата с Мексико

Доналд Тръмп: Пълната денуклеаризация на КНДР вече е започнала

80 деца без училищен покрив заради некачествен строеж Родители на протест, община Варна сезира прокуратурата

Димитър Данчев: За какви чужди инвеститори говорят управляващите, като не осигуряват нормални условия да функционира една индустриална зона?

Конфискуват имоти на избягали бандити В ЕС са иззети само 1,1% от всички приходи от престъпна дейност

Пожар край Пловдив изпепели стотици декари житни блокове

Вируси може да създават условия за появата на болестта на Алцхаймер

Четири хеликоптера извозваха туристи, блокирани на швейцарски връх заради авария на лифт

Полиците „Каско“ може да поскъпнат

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 22 юни 2018

Съдът отхвърли иска на „Антикорупция“ за отнемане на 3,6 млн. лв. от осъдения до живот Георги Вълев Делото е било прекратено, защото проверката на КПКОНПИ продължила повече от 10 месеца

Уволниха директорка заради скандална торта (обзор)

120 000 лв. струва голямата авария на водопровода “Китка-Варна”

Най-голямата авария в историята на ВиК Варна, която остави без вода 24 населени места в 6 общини от Варненска област, излезе около 120 000 лв. Това е цената на спешния ремонт на водопровода “Китка-Варна” в землището на дългополското село Аспарухово. Екипите на водното дружество поправиха щетите ден по-рано и от сряда започнаха да пускат водата към потребителите. Очакванията са до четвъртък водата от яз. “Камчия” да достигне до всички населени места, включително и във Варна. Областният център не пострада от безводие, защото към града бе насочено цялото количество от девненските карстови извори, което се оказа достатъчно за потреблението на морската столица.

Миналия вторник свлачище скъса около 40 метра от тръбите по деривацията, която мнозина сравняват с подземна река, заради огромния и дебит от 2200 литра в секунда. “Започнахме да пускаме поетапно количества от Бургас и същевременно изпускахме води от разклоненията, за да избегнем замърсяване. Процедурата се прави за да се гарантира, че когато водата дойде до клиентите ще бъде с нормални за консумация характеристики”, обясни шефът на ВиК Варна Валентин Вълканов.

Новите тръби са поставени още в събота и в неделя преди обяд е започнало изливането на бетон за задължителния кожух над тях. На практика пускането на водата е станало чак във вторник вечерта защото е трябвало да се изчака тридневният технологичен срок за да стегне бетона. Специалистите на ВиК са използвали дългото спиране на водата за да извършат ремонти по целия маршрут на водопровода, а не са се ограничили само до компрометирания участък.

В следващите дни от водното дружество ще укрепят свлачището в рамките на сервитута на деривацията, като за целта ще набиват пилоти в почвата в района на тръбата. Укрепването на цялото свлачище ще се извърши на по-късен етап, след представяне на проект за укрепване на зоната, който е възложен от областния управител.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.