Пожарникари разчистват 6 тона опасни скални отломки край Античния театър в Пловдив

Два екипа пожарникари разчистваха в сряда на ръка и с къртачи около 6 тона опасни отломки от подпорната стена, която на 14 февруари вечерта се срути над две къщи на ул. "Рилски метох" в подножието на Таксим тепе край Античния театър в Пловдив. Целта на огнеборците бе да раздробят огромните скални късове, след което да ги обрушат по склона.

Живеещите в околните сгради бяха предварително уведомени и евакуирани, а улицата в района на Пловдивската митрополия бе отцепена от полицията. Разчиствателните дейности се очаква да продължат поне още ден-два, като в тях ще се включат и доброволците от общинското формирование "Пловдив 112".

Подпорната стена, която се срути през уикенда, е на сградата на Биологичния факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Имотът обаче е публична държавна собственост и само се ползва от най-голямото висше учебно заведение в града под тепетата, става ясно от официално писмо на ректора на ПУ проф. Запрян Козлуджов. "Пловдивският университет не носи отговорност за причинени вреди от този имот", твърди ректорът проф. Козлуджов и прилага към писмото актове и скици за публична държавна собственост.

Преди години от същата подпорна стена пак са се откъсвали и падали парчета. Тогава на мястото на липсващата част е изградена стоманена конструкция, твърдят по-паметливи собственици на имоти на Таксим тепе. Преди 10-15 дни срутване е имало и от другата страна на тепето в имота на къща в близост до църквата "Света Богородица".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини