Задържаха укрити бежанци като ябълки на Дунав мост

Укрити бежанци като ябълки в ТИР за Чехия задържа Гранична полиция на Дунав мост, съобщиха от ГКПП. Нелегално превозваните емигранти са открити при проверка. Капепейците свалили от камиона 39 сирийци и петима иракчани, сред които 8 жени и 3 деца. По документи чешкият шофьор превозвал ябълки. Бежанците признали, че се качили в товарния автомобила в България.

Уговорката им с тираджията била да ги откара до Австрия. Нито един от тях нямал документ за самоличност. Чужденците са задържани със заповеди в Гранично полицейско управление - Русе. По започналото досъдебно производство за незаконно преминаване на границата и трафик на хора е обвинен и шофьорът.

За половин година на Дунав мост са задържани над 200 нелегални емигранти, сочи статистиката на Гранична полиция. Повечето сключват споразумения с прокуратурата и отнасят по 1 г. затвор условно с 3-годишен изпитателен срок и по 150-300 лв. глоба от Районния съд. Те се конвоират обратно до временни центрове за настаняване в страната. Някои влизат зад решетките, тъй като се опитват отново да напуснат страната.

За да се овладее вълната от нелегални емигранти и липсата на места в следствения арест, след Нова година в Русе МВР ще създаде временен арест в помещение на Гранична полиция. Бежанците ще престояват там няколко дни, докато приключат съдебните им дела.

Нелегалните пътници са предимно от държави в Близкия и Средния изток или Северна Африка, сочи съдебната статистика. Част от тях вече са осъждани в Турция за незаконно влизане в страната. Най-много са каналджиите от Сирия и Ирак, които живеят в Румъния. Сред тях има и българи. Емигрантите плащат от 500 до 4500 евро, за да ги изведат от страната. Те дават още толкова за изработката на фалшиви документи за самоличност, освен ако вече не са се снабдили с подправени паспорти в Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини