Русенски съдия остава в ареста заради неясни СРС-та (обзор)

Русенският съдия Николай Стефанов остава в ареста, въпреки че колежката му Александра Йорданова от Софийския градски съд (СГС) не откри доказателства срещу него по обвиненията за подкуп. Това се разбра късно вечерта във вторник, когато русенският магистрат бе доведен в залата на СГС.

Обвинителната конструкция срещу Стефанов се оказа силно разклатена. Той трябва да отговаря, че е поискал 1000 лв. рушвет, след това направил опит да получи 500 лв., а по показания на свидетеля - адвокат Свилен Стефанов, бил готов да вземе и 100 лв. Сумата била, за да одобри споразумение по дело срещу трима неполнолетни, ограбили 35 лв. от свой братовчед. Така или иначе парите за подкупа, приготвени от агенти на ДАНС, ги няма. По делото има само СРС-та, но при четенето им съдия Йорданова направи комична грешка. Бележките “не се разбира” на полицейски чиновник, свалял записите с лошо качество, съдийката прочете като реплики на Николай Стефанов към адвоката Свилен Стефанов. Обвиняемият се опита да възрази, но съдия Йорданова бе категорична: „Не ме прекъсвайте!” Съдийката от СГС допусна, че колегата й от Русе казвал често “не се разбира”, тъй като смятал, че разговорът му с адвоката се записва.

Съдия Йорданова даде вяра и на показанията на адвокат Свилен Стефанов, който разказал за среща, на която съдията го питал: „Ами твоите хора няма ли да почерпят? Поне едни 100 лв. няма ли да дадат?”

“Случващото се е грозна инсинуация срещу мен”, заяви русенският съдия. Той разказа как е бил задържан от агентите на ДАНС, които го следили с кола с румънски номера. Постоянният арестът на Стефанов не е окончателен и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право