След гаф на прокурор: Драшков-брат отърва съда за аферата „Златното пате“

Заради неспазен срок, в който прокурорът е трябвало да внесе обвинителен акт за аферата „Златното пате“, Софийският районен съд (СРС) прекрати вчера делото срещу основния обвиняем Петър Драшков.

Братът на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков бе обвинен в измама, след като през 2008 г. премиерът Бойко Борисов съобщи, че някой е фалшифицирал подписа му (на кмет на София тогава) и прибрал общински имот от 14 дка. Собственик на парцела, върху който по план трябвало да се строи детска градина „Златното пате“, се оказа Драшков-брат. Прокуратурата твърдеше, че той е занесъл 937 000 лв. на подсъдимата Ивалина Трифонова, която в замяна му връчила нотариален акт с подправения подпис на Борисов. Договорът за имота бил вписан от деловодителката в СРС Даниела Малинова, също подсъдима. Впоследствие теренът е продаден за 10 млн. лв. на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Сега за измамата ще отговарят само Трифонова и Малинова. Драшков внесъл искане за прекратяване на процеса срещу него. Причината - не е спазен едномесечният срок, в който прокурор Иван Петров трябвало да поправи обвинителния акт, след като му бил върнат с това указание от съда. Обвинителят обаче се забавил с едни ден.

Така Петър Драшков вчера влезе в съдебната зала като подсъдим, а я напусна като свидетел. Преди това той бе разпитан, но на всички въпроси отказа да отговори, за да не уличи себе си в престъпление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право