Путин допуска, че може и да се пусне тръба до България. Орбан е за газопровод през Гърция, Македония и Сърбия (обзор)

Владимир Путин заяви, че до България може да бъде пуснат газопровод, ако Еврокомисията не пречи, а помага, но посочи, че е невъзможно връщане към оригиналния проект "Южен поток", защото с Анкара е договорен "Турски поток".

"Ще строим газопреносна система така, че през Турция да може да отиде в ЕС", заяви руският президент късно в сряда в Будапеща на пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан. И продължи: "Не се готвим никого да наказваме или на някого да се обиждаме. Ако е възможно логистически, ние сме готови да отидем след това в България, сега Еврокомисията ни моли за това, готови сме да отидем през Гърция. Това е въпрос на логистика - къде е по-изгодно и икономически, но ако ни помагат от Еврокомисията". По думите му част от бившия "Южен поток" може да се реализира през Турция, като се стъпи на договореностите с Унгария, Сърбия, с други партньори, и тръбата да стигне до Баумгартен, Австрия.

"Ние водим сега такива преговори, но няма да се откажем от сътрудничеството с Турция. Това не е само неприлично, но може и да ни постави в глупаво положение. Днес ЕК се отказва, утре се съгласява, а вдругиден може пак да се откаже", каза Путин. Преди това той уточни, че Русия не се е отказала от "Южен поток", а не са й дали да го осъществи.

"Вчера вечерта лично разговарях със сръбския премиер за възможните решения, говорихме за това и с Гърция и Македония", каза Орбан и добави, че за "Унгария би била добра такава инвестиция, с която газът от Турция ще мине през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария".

Орбан и Путин постигнали политическа договореност за нов дългосрочен гъвкав договор за доставка на руски газ, тъй като подписаният през 1996 г. изтича тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят