В „Софиямед“ връщат слуха чрез модерен ендоскопски метод

Безплатни УНГ прегледи в университетската болница

Модерни слухоподобряващи операции извършват в столичната университетска болница „Софиямед”. Интервенциите се осъществяват с помощта на съвременна и прецизна ендоскопска апаратура, която позволява поставянето на точна и бърза диагноза, лесно локализиране на болестния процес, визуализиране на анатомията на цялата тъпанчева мембрана и детайлно изследване на всички анатомични подробности на тъпанчевата кухина. В това число влизат и онези скрити структури, които не са достъпни за оглед с микроскоп. При извършването на операциите не се налага използването на разрези при тесен или изкривен ушен канал, а периодът на възстановяване е бърз и безболезнен.

„С досега познатите методи на оглед - а именно операционен микроскоп, това беше невъзможно. Предимството на прилаганата техника е в непропускането и отстраняването на допълнителни и съпътстващи заболявания. Използването на ушния ендоскоп за диагностициране на остри и особено на хроничните заболявания на ухото и прилагането на най-съвременни оперативни техники за лечението на тези заболявания е нов скок в борбата за предотвратяване на тази патология”, коментира д-р Иван Йорданов, завеждащ УНГ отделението в УМБАЛ „Софиямед“.

Ендоскопските операции на ухото по света се извършват от повече от 20 г. Най-често те се прилагат при пациенти със серозни отити, перфорации на тъпънчевата мембрана, включително и тотална такава, уврежданията в слуховата верига (липса на слухови костици), отосклероза, премахване на полипи от тъпънчевата кухина, лечение на хроничен отит с холестеатом. Посредством новия метод, който се прилага в УМБАЛ „Софиямед“, с помощта на оптики с различен градус се извършва видеодокументиран оглед на всички анатомични структури на иначе невидимата анатомия на средното ухо.

Специалистите от отделението по УНГ заболявания в „Софиямед“ обявяват безплатни профилактични прегледи за пациенти с продължителна загуба на слуха, претърпели остри или хронични заболявания на ушите. Консултациите ще се извършват от 23 до 25 февруари от 12 до 14 ч след предварително записване на тел. 0700 31 051!

От лечебното заведение припомнят, че на територията на университетския комплекс предстои да бъде изграден специализиран център за диагностика, лечение, обучение по новата технология и популяризирането й сред УНГ специалистите и общопрактикуващите лекари.

„Така повече пациенти ще имат възможност да получат най-съвременната профилактика, диагностика и лечение у нас, както е във водещите световни центрове. Болницата ни е оборудвана с най-ново поколение медицинска апаратура и в съчетание със специалистите и професионално избрани медицински екипи предоставя огромни възможности за лечение”, допълва д-р Йорданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве